Toekomst

De gemeente Katwijk start binnenkort een proef in een viertal appartementencomplexen met betrekking tot het inzamelen van GFT afval. Volgens wethouder Mostert, verantwoordelijk voor de proef, wees een sorteeranalyse in 2016 uit dat maar liefst 40 procent van het restafval in appartementencomplexen bestaat uit GFT. 'Dat is zonde', zegt hij, want GFT is een waardevolle brandstof voor biobrandstof en compost. Veel appartementen bezitters doen weinig aan afval scheiden, veelal omdat ze niet de ruimte hebben om het gescheiden afval goed op te slaan. De gemeente gaat hen daarbij nu helpen met o.a. composteerbare afvalzakjes en een keuze uit een drietal keukenemmers. In die emmers kunnen de eigenaren dan straks hun afval keurig gescheiden houden. Vorige maand ging in heel Katwijk de campagne ´Sorteren, geef uw afval toekomst´ al van start. Voor deze campagne werd o.a. huis-aan-huis een informatiepakket verspreid. Ook ik mocht zo'n pakketje in ontvangst nemen. Zag er goed uit, het enige wat ik mistte was een eenvoudige sorteerwijzersticker die ik ergens in mijn keuken een plekje kon geven. De meegeleverde sorteerwijzer heeft namelijk de grote van een A4'tje en die ga ik toch echt niet plakken op mijn keukenkastje of memobord. Jammer, wat mij betreft een gemiste kans. Eind dit jaar krijgen we van de gemeente waarschijnlijk weer een vuilniszak om vuurwerkrestanten in te deponeren. Het is maar een tip, wellicht zou de gemeente tegelijkertijd een simpele sorteersticker kunnen meesturen. Een korte blik in de bak met oud papier in mijn appartementencomplex maakte mij duidelijk dat het informatiepakket nu niet bepaald door iedereen werd gewaardeerd.

In Amsterdam wordt zo'n bak voor oud papier straks overigens overbodig. De gemeente gaat daar oud papier omgekeerd inzamelen. De Nee-Nee stickers verdwijnen daar van de brievenbussen. Als mensen reclamefolders of een gratis blad zoals bijv. De Rijnsburger willen ontvangen moeten ze dat voortaan aangeven met een Ja-Ja sticker. Heb je geen sticker dan ontvang je geen flikker in je brievenbus. Amsterdam verwacht dat de papieren afvalstroom door de nieuwe inzamelmethode enorm zal afnemen en gezien de luiigheid van de mens zouden ze daar weleens gelijk in kunnen krijgen.

Dit is mijn laatste column van dit jaar. De kerstdagen en oud en nieuw komen er alweer aan. Het jaar is omgevlogen en ik hoop van harte dat ik u met mijn columns het een en ander heb kunnen bijbrengen. Alles is wel zo'n beetje voorbij gekomen het afgelopen jaar en mocht u iets gemist hebben dan kan ik u maar een advies geven: laat het me weten via mijn e-mailadres. Rest mij nog u fijne feestdagen toe te wensen.

Reageren?
uicatcher@gmail.com