Tijdens de dag van de staking nam het team van de Emmaschool even een kijkje bij de 'oude' school. | Foto: pr.
Tijdens de dag van de staking nam het team van de Emmaschool even een kijkje bij de 'oude' school. | Foto: pr. Foto: pr

Sloophamer in zicht voor Koningin Emmaschool

n Start sloopwerkzaamheden direct in het nieuwe jaar

Eindelijk n De voorbereiding van de sloopwerkzaamheden van de Koningin Emmaschool aan de Smidstraat is in volle gang.

Begin december ontvingen de omwonenden van de te slopen school een brief dat de sloop deze week zou beginnen. Na heel veel zaken gecheckt te hebben bleek één zaak nog niet geregeld te zijn, namelijk de afkoppeling van de elektriciteit. Helaas kon dit niet op korte termijn georganiseerd worden. Door deze vertraging start firma H.H. van Egmond B.V. pas in het nieuwe jaar met de sloopwerkzaamheden aan de Smidstraat te Rijnsburg. Vanaf dit schooljaar zijn de leerlingen van de Emmaschool gehuisvest in de voormalige Julianaschool in de Hofstraat.

Het zit de Vereniging voor Protestants Christelijk Basisonderwijs (PCBO), waar de Emmaschool onder valt, dan ook niet mee. Het schoolbestuur heeft de nieuwbouwplannen eerder al uitgesteld vanwege aanpassingen van de landelijke VNG- norm. Deze was (financieel) niet toereikend voor nieuwbouw. De laagste inschrijving op de aanbesteding viel toen 20 procent hoger uit dan deze norm. Daarnaast heeft de aanwezigheid van gierzwaluwen en vleermuizen in het oude gebouw gezorgd voor vertragingskosten, omdat de sloop moest worden uitgesteld.

Maar de aanhouder wint en binnenkort kan er dan toch gestart worden met de sloop van de Emmaschool. De school zal tot op de fundering worden verwijderd. Daarna gaan de voormalige bibliotheek en de appartementen onder de slopershamer. Deze werkzaamheden worden naar verwachting in een periode van tien weken uitgevoerd. De werkzaamheden worden uitgevoerd op werkdagen tussen 7.00 uur en 16.00 uur. Ondanks de voorzorgsmaatregelen die de aannemer heeft getroffen, kunnen de omwonenden tijdens deze sloopwerkzaamheden hinder ondervinden die de aannemer, bijvoorbeeld van het vrachtverkeer en het geluid dat door de sloop wordt veroorzaakt. Aannemer Van Egmond heeft toegezegd er alles aan te doen om de hinder zo beperkt mogelijk te houden.

De leerlingen van groep 8 van de Emmaschool gaan de sloop- en bouwwerkzaamheden nauwlettend volgen. Hiervan doen zij regelmatig verslag in De Rijnsburger. Berichtgeving over de nieuwbouw van de school kunt u ook volgen op de speciale Facebookpagina: Nieuwbouw Koningin Emmaschool.