De pianisten Joost-Jan van Houten, Marc van der Marel en Alim Zulfiqar. | Foto: pr.
De pianisten Joost-Jan van Houten, Marc van der Marel en Alim Zulfiqar. | Foto: pr. Foto: pr

Trio Pianissimo bij Rijnsburg Klassiek

Concert n Zoals inmiddels traditie organiseert het Comité Rijnsburg Klassiek tussen Kerst en Oud en Nieuw op donderdag 28 december om 19.30 uur haar Eindejaarsconcert in De Burgt, Koomansplein 1 in Rijnsburg. Speciale gasten zijn het Trio Pianissimo, gevormd door de pianisten Joost-Jan van Houten, Marc van der Marel en Alim Zulfiqar. Het trio wisselt solo, 4-handige en 6-handige werken af waarbij de samenstelling steeds weer een verrassing is.

Kenmerkend voor het trio is de eigentijdse wijze van optreden waarmee klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk wordt gemaakt. Trio Pianissimo bewijst dat klassieke muziek helemaal niet saai hoeft te zijn….Door de niet aflatende en enthousiaste steun van diverse particuliere sponsoren, heeft het comité Rijnsburg Klassiek dit concert weer kunnen realiseren.

Musici

Joost-Jan van Houten begon pas met klassieke pianomuziek op 18-jarige leeftijd. De jaren daaraan voorafgaand volgde hij algemene muzikale vorming en kreeg hij keyboardles van Albert Moerman op de VrijeAkademie Delft. In 2000 behaalde Joost-Jan de eerste prijs tijdens de Maassluise muziekweek. Zowel in 2006 als in 2007 won hij het Charlois muziekconcours in Rotterdam en twee jaar later won hij met Marc van der Marel tijdens de Rotterdamse Pianodriedaagse de duo-prijs voor beste pianoduo. Deze prijs ging gepaard met een masterclass van het bekende Scholtes en Janssens pianoduo. Recentelijk werd Joost-Jan winnaar van de Prix Dominique in Venlo waar hij eveneens met overtuiging de publieksprijs won.


Marc van der Marel kwam van jongs af aan door zijn vader, die organist was, in aanraking met het orgel. Op de muziekschool in Katwijk begon hij op elfjarige leeftijd met orgellessen bij Jo Koonen. Op zijn vijftiende ging hij verder met pianoles bij Peter Bontje en Tjin Nio Tjia. In 2003 en 2005 won Marc de eerste prijs tijdens het Klassiek Muziekconcours van het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden. Marc was eveneens prijswinnaar tijdens het Charlois muziekconcours in Rotterdam (2008), de muziekwedstrijd in Huizen (2009) en de muziekmarathon in Maartensdijk (2009, 2010). Recent nam hij als solist deel aan de Rotterdamse Pianodriedaagse waar hij in de finale met een meerderheid van de stemmen de publieksprijs in ontvangst mocht nemen.


Alim Zulfiqar ontdekte op zijn zevende levensjaar de kunst van het pianospel. Op achtjarige leeftijd kocht hij van zijn eigen spaargeld een piano en koerste hij richting de muziekwereld en concertpodia. Alim maakte op dertienjarige leeftijd zijn debuut als uitvoerend musicus en won diverse prijzen tijdens pianoconcoursen. Hij was werkzaam als docent muziektheorie aan o.a. het CKC-Zoetermeer en het LakTheater in Leiden.

Naast uitvoeren en lesgeven begon hij in 2009 succesvol met het organiseren van pianorecitals en werd hierdoor genomineerd voor de Publieksprijs Kunst & Cultuur 2010. Ook is Alim initiatiefnemer van Adagio, een jaarlijks piano-evenement waarbij uitzonderlijk getalenteerde studenten gezamenlijk voor groot publiek optreden.


Wie van dit concert wil genieten is van harte welkom op donderdag 28 december om 19.30 uur. Voor en na het concert is er gelegenheid een kopje koffie of een glaasje wijn te drinken. De Burgt is geopend vanaf 18.45 uur. De toegang is gratis.


Nieuw cultuurfestival in januari in Katwijk

Optredens n In het centrum van Katwijk aan Zee is op vrijdagavond 19 januari een nieuw kleinschalig cultuurfestival: Warm Winter Fest.

Op meer dan tien locaties, variërend van café tot kerk en van atelier tot bakkerij, zijn die avond optredens en voorstellingen.

Warm Winter Fest is een nieuw evenement in de eerste maand van het jaar, waarin het vaak wat rustiger is met culturele activiteiten in Katwijk. Veel evenementen concentreren zich in de zomermaanden.

Tijdens Warm Winter Fest zien bezoekers op meer dan tien locaties optredens en voorstellingen van zo'n 20 minuten. De locaties liggen allemaal op loopafstand, zodat de bezoeker meerdere voorstellingen kan zien.

Muziek, theater, kunst en film vormen de basis van deze eerste editie van Warm Winter Fest, door of met artiesten van Katwijkse komaf. Warm Winter Fest wordt gehouden op vrijdag 19 januari van 19.30 tot 23.00 uur.


Kerstconcert met Jubilate

Zingen n Wat is er mooier dan de kersttijd in te luiden met een sfeervol mannenkoorconcert van Jubilate?

Op dinsdag 19 december is Sporthal Cleijn Duin omgetoverd in een ware concertzaal. Op het podium zingt het meer dan 180 mannen tellende koor Jubilate. De allermooiste traditionele kerstliederen, maar ook moderne Christmas Carols worden ten gehore gebracht. De Zuid-Koreaanse sopraan Saejeong Kim verleent haar medewerking en zingt zowel solo als gezamenlijk met het koor. Het Holland Symfonie Orkest, bestaande uit een achttiental musici, zal het koor en de soliste begeleiden en het concert extra glans geven. Geluid en belichting zijn in professionele handen. Aan de vleugel zit Arthur Postma en de algehele leiding is in handen van Aldert Fuldner.

Het concert begint om 20.00 uur. Zaal open 19.15 uur. Kaarten( inclusief consumptie) €19.— zijn o.a. verkrijgbaar bij de leden van het koor en via www.jubilate.nl.