Selectie Rijnsburgse Boys seizoen 2016-2017 is genomineerd voor de Sportverkiezing. | Foto: pr.
Selectie Rijnsburgse Boys seizoen 2016-2017 is genomineerd voor de Sportverkiezing. | Foto: pr. Foto: pr

Sportverkiezing Katwijk

Genomineerd n Presentatie Sportploegen van het Jaar.

Europese kampioenschappen, winst van de supercup, bekerwinst en promoties. De sportclubs uit Katwijk behaalden het afgelopen jaar indrukwekkende successen. Daarom kent de Sportverkiezing Katwijk dit jaar ook een imposant lijstje genomineerden in de categorie Sportploeg van het jaar. Tijdens het Sportgala op 26 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

Grasshoppers Dames 1

Tweede van Nederland, verliezend bekerfinalist en een gewonnen supercup, het was een succesvol jaar voor de Dames 1 van Grasshoppers.

De play-off om de landstitel was een echte thriller. Grasshoppers nam in de eerste serie wedstrijden de voorsprong. De titel leek onder handbereik, maar het Bemmelse Lekdetec bleek uiteindelijk toch de sterkste. Grasshoppers voorzitter John Spaan: "Het is toch geweldig dat we dit hebben mogen bereiken. We hebben een jonge ploeg met veel kwaliteit. We misten alleen net de ervaring om de beslissende punten over de streep te trekken. Maar onze tijd komt nog wel." De bekroning van het seizoen kwam uiteindelijk in de wedstrijd om de supercup. Ook hier was Lekdetec de tegenstander. "Die wedstrijd werd aan het begin van het nieuwe seizoen gespeeld. We hadden de nodige blessures, maar toch lukte het om de supercup te winnen. Voor de eerste keer in de clubgeschiedenis. Onze Dames 1 telt nu echt helemaal mee in de nationale top."

The Flying Stars Katwijk: Exhibition Corps

De majorettes van de Katwijkse Flying Stars werden dit jaar Europees kampioen met haar Exhibition Corps. Bij dit onderdeel wordt het traditionelere marcheren gecombineerd met dans. Uitvoeringen op dit onderdeel worden opgebouwd rond een thema. De Katwijkse equipe, achttien dames sterk, koos voor Freaky Circus. "Denk aan leuke, vrolijke clowns, die veranderen in afschrikwekkende figuren," zegt majorette Angela Schouten. "Dat hebben we uitgebeeld in onze show en zag je terug in onze mimiek en onze outfits." Niet alleen de prestatie zelf is bijzonder, ook de timing. Het Europees Kampioenschap was de laatste keer dat dit team van The Flying Stars op het podium te bewonderen was. "We wisten dat het ons laatste kunstje zou zijn, daarom hebben we er keihard voor gestreden en er alles aan gedaan. Het was echt de perfecte afsluiter voor ons team."

Grasshoppers Dames Onder 20

Voor het tweede jaar op rij behaalden de dames U20 van Grasshoppers de dubbel. Zowel de landstitel als de nationale beker werden binnengehaald. "De competitie was spannend, maar vooral de finale van de play-offs was echt bloedstollend," vertelt Grasshoppers voorzitter John Spaan. "We speelden tegen CTO, het opleidingsteam van de basketbalbond, en de wedstrijd werd pas in de verlenging beslist. Echt een geweldige prestatie van een ongelofelijk talentvol team." Er wordt immers het nodige gevraagd van de jonge Grasshoppers-speelsters. Niet alleen intensief trainen bij de club, maar in veel gevallen ook nog bij de nationale selecties en de seniorenteams. "We doen ons best om een goed evenwicht tussen sport en privé te vinden. Het is topsport en dat is een behoorlijke belasting voor de speelsters. Juist daarom is die balans zo belangrijk."

Z&PC Katwijk Dames 1

In het jaar dat Zwem- en Poloclub Katwijk 50 jaar bestaat, promoveerde het eerste damesteam voor het eerst in de geschiedenis naar de eerste klasse. Daarmee schaarden de waterpolodames van Z&PC Katwijk zich onder de beste 24 ploegen van het land. De ploeg bestaat uit een mix van ervaren en jongere speelsters. Het overgrote deel daarvan heeft hun hele carrière in Katwijk gespeeld. Na het kampioenschap in de tweede klasse heeft de ploeg het dit jaar niet makkelijk in de eerste klasse. "We spelen eigenlijk best goed, maar het niveau ligt natuurlijk hoger. Omdat de groep ontzettend leergierig is en iedereen steeds een tandje bij wil zetten, geloof ik zeker dat we ons dit seizoen kunnen handhaven. Dat is dan net zo'n groot feestje waard als het kampioenschap vorig jaar."

Rijnsburgse Boys Heren 1

Na een derde plaats in de competitie, dwong het eerste elftal van Rijnsburgse Boys vorig jaar via de nacompetitie promotie af naar de tweede divisie. De Rijnsburgers spelen nu op het hoogste amateurniveau van Nederland. Die derde plaats dwong Rbb vooral af op basis van een ijzersterke tweede seizoenshelft. Het begin van de competitie was namelijk ronduit stroef te noemen. "We begonnen immers met een nieuwe trainer en 13 nieuwe spelers," legt teammanager Jaco Heemskerk uit. "Het kantelpunt kwam vlak voor de winterstop. We wonnen thuis van FC Rijnvogels. Daarna ging de trein echt goed rijden." In de nacompetitie kwam de Rijnsburgse trein pas echt op volle vaart. Na een nederlaag in de openingsronde tegen Westlandia, speelde Rbb in de return de beste wedstrijd van het seizoen en won met 5-1. Daarna werd ook Spakenburg nog aan de kant gezet. "De fysieke fitheid en de mentale weerbaarheid van de spelers hebben echt het verschil gemaakt. Ontelbare keren zijn we vorig jaar op achterstand gekomen en hebben we dat toch weer omgedraaid. De groep had echt de juiste spirit met de promotie als schitterende beloning."