Linksachter gedeputeerde Rik Jansen en op de achterste rij de wethouders Mostert en Knape, omringd door inwoners. | Foto: pr.
Linksachter gedeputeerde Rik Jansen en op de achterste rij de wethouders Mostert en Knape, omringd door inwoners. | Foto: pr. Foto: pr

Bibliotheek wint 'social sofa' voor beste provinciale innovatie

Taalhuis n Aan de achterkant van Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever aan de Hoorneslaan werd afgelopen maandagmiddag door de heer Rik Janssen, gedeputeerde Cultuur van Provinciale Staten van Zuid-Holland, een 'social sofa' uitgereikt aan Bibliotheek Katwijk.

Op precies datzelfde moment was in de elf andere provincies in Nederland net zo'n feestelijke uitreiking.

Het was een uniek moment toen twaalf bibliotheken verspreid over Nederland dezelfde prijs in ontvangst namen. Alle twaalf zijn ze met hun eigen innovatieve project tot de beste in hun provincie uitgeroepen in een landelijke wedstrijd. Het winnende project voldoet aan de eisen om voor deze prijs in aanmerking te komen: het leidt tot verbinding in de buurt, het kan opgeschaald worden, én het is vooral innovatief. Dat is Bibliotheek Katwijk goed gelukt.

Verbinding in het digiTaalhuis

Monique Kromhout, coördinator van het digiTaalhuis van Bibliotheek Katwijk is heel blij met de prijs. 'De 'social sofa' staat symbool voor verbinding tussen mensen in de wijk en het tegengaan van sociale verkilling. Precies wat wij in het digiTaalhuis nastreven. Wekelijks komen hier op dinsdagmiddag vijftig tot zestig mensen samen die eerst met elkaar lezen in de zogenaamde leeskringen en daarna over een onderwerp met elkaar praten. Maar ook op andere dagen wordt er volop aan taalactiviteiten deelgenomen. Mensen van allerlei nationaliteiten ontmoeten elkaar in de bieb en beleven daar veel plezier aan. Hoe leuk is het dan dat die ontmoetingen ook buiten, op het terras achter de bibliotheek, een vervolg kunnen hebben. Daarom zijn we er trots op dat het bankje nu bij onze bibliotheek staat.' De social sofa is ontstaan in Tilburg, naar een idee van cabaretière Karin Breurs. Zij heeft dit concept in 2006 bedacht uit onvrede over de sociale verkilling. Zij vond dat iedere straat minimaal één bank moest krijgen omdat er veel behoefte bleek te zijn aan natuurlijke ontmoetingsplaatsen in de wijken.

Hierdoor geïnspireerd, bedacht de Stichting Provinciale Ondersteuningsinstellingen voor bibliotheken (SPN) deze wedstrijd voor bibliotheken.

Het meest innovatieve project waar samenwerking en verbinding centraal staat, maakte kans op de plaatsing van een bankje bij de locatie van de bibliotheek.

'Bibliotheken zijn van oudsher al natuurlijke ontmoetingsplekken in een wijk of dorp, maar zijn soms te bescheiden over alle aantrekkelijke initiatieven en activiteiten die zij ontwikkelen, naast het uitlenen van hun collectie,' aldus SPN-voorzitter Tineke van Ham. 'Door deze wedstrijd, en alle aandacht die er naar uitgaat, wordt de innovatieve en verbindende rol van bibliotheken in een stad of dorp extra belicht.'


Ontwikkeling

Bibliotheken hebben tegenwoordig niet alleen meer de functie van 'het uitlenen van boeken' maar beschikken over een veel diverser aanbod. Ineke Blom, manager backoffice Bibliotheek Katwijk licht dat toe: "Dat merken wij in Katwijk ook. Op allerlei manieren speelt de bibliotheek een rol in de ontwikkeling van mensen. Kijk maar naar wat er hier in het digiTaalhuis gebeurt, óf op de 19 locaties van de Bibliotheek op school en op alle locaties van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in onze gemeente óf bij de activiteiten uit ons culturele programma. De bibliotheek is op een nieuwe manieren van betekenis voor mensen." Het bankje achter Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever is nu voor iedereen te bewonderen én te gebruiken. Een bank om gewoon even tijd voor elkaar te nemen, bij te kletsen of zo maar te zitten, een beetje rond te kijken of mensen te begroeten. De bank is van en voor iedereen, net als de Bibliotheek.