Omwonenden eisen einde aan overlast woonschip

Maatregelen n Een hoger beroep bij de Raad van State in Den Haag is het laatste middel voor de familie Schaffmeister om overlast van een naastgelegen schip te laten stoppen. De familie eiste maatregelen van de gemeente tegen de eigenaar van het schip in de Oude Rijn achter de Voorschoterweg 17B. Maar de gemeente weigerde op te treden.

Door Adrie van der Wel

Klachten van de familie over permanente bewoning van het schip, opslag van bouwmateriaal in de open lucht en overlast van het dieselaggregaat voor de verwarming van het schip, werden afgewezen. De opslag van het bouwmateriaal kon volgens de gemeente niet worden aangepakt, omdat die te legaliseren was. De opslag is intussen geregeld met een vergunning.

Blijft over de verboden permanente bewoning van het schip en de milieuvervuiling door het aggregaat. Hoewel de eigenaar van het schip bij een eerste controle erkende dat hij op het schip woonde en op dat adres ook stond ingeschreven, is volgens de gemeente niet te bewijzen dat er permanent wordt gewoond. Of de gemeente genoeg zijn best heeft gedaan om permanente bewoning te bewijzen, werd overigens betwijfeld door de voorzitter van de Raad van State.

Intussen heeft de eigenaar van het schip eieren voor zijn geld gekozen. Hij heeft zich officieel ingeschreven op een adres in Voorschoten. Dat maakt het voor de gemeente een stuk makkelijker om te zeggen dat hij niet permanent op het schip woont. Overigens is het schip nu tijdelijk weg voor een reis.

Maar als het weer aan de wal ligt, zal de overlast van het aggregaat volgens de familie ongetwijfeld weer terugkeren. Vanwege allergische reacties van hun zoon op de geur en walm van dieselolie heeft de familie de luchtkwaliteit onderzocht. 'Het levert een resultaat op dat je in Peking kunt verwachten, maar niet hier', zegt een familielid.

De gemeente heeft geen onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit. 'Daar was geen aanleiding toe', zegt een woordvoerster. De stank kan volgens haar net zo goed afkomstig zijn van een nabijgelegen tankstation of de snelweg.

De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.


Oorzaak storing pontje onduidelijk

Oversteek n Het Valkenburgs pontje ligt nog steeds stil.

Het pontje op de Oude Rijn vaart niet meer sinds eind november vanwege een storing. De oorzaak van de storing is nog onduidelijk. Afgelopen vrijdag concludeerde een monteur dat het probleem bij de accu's lag en dat deze vervangen moesten worden. Het bedrijf dat de accu's levert, betwijfelt dat. Vandaag worden de accu's getest. De test moet uitwijzen of het probleem daadwerkelijk bij de accu's ligt. Wanneer het pontje weer gaat varen, is nog niet bekend.


Burgemeesterswoning in de verkoop

Tuin n De burgemeesterswoning aan de Willem de Zwijgerlaan 1 in Katwijk komt in de verkoop.

Een deel van de grond, ca.300 m2, wordt niet te koop aangeboden maar wordt toegevoegd aan 'het Ridderpark'. Dit om te garanderen dat de groene strook langs de Nieuwe Duinweg blijft behouden. De gemeente besteedt € 10.000 van het verkoopbedrag aan het herinrichten van dit nieuwe stukje groen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de verkoop van de woning met behoud van een strook groen langs de Nieuwe Duinweg de beste optie is voor de gemeente.

De opbrengst van de woning komt na aftrek van de boekwaarde ten gunste van het rekeningresultaat van de gemeente.

In overleg met een NVM makelaar stelt de gemeente eerst een inrichtingsplan op. In dit plan wordt onder andere de exacte grens voor het te verkopen deel bepaald. Daarna komt de woning in de verkoop.