Ontwerp-erfgoedvisie vastgesteld

Historie n Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg kennen een lang en interessant verleden. Sporen van dit verleden zijn terug te vinden in verhalen, gebouwen, objecten, het landschap en onder de grond.

Die moeten behouden blijven en doorgegeven worden aan volgende generaties. In de erfgoedvisie staat beschreven hoe verbinding gemaakt wordt tussen het erfgoed en het heden zodat we in Katwijk goed kunnen blijven wonen, werken en recreëren. Het college van B&W heeft deze ontwerp-erfgoedvisie vastgesteld.

Naast de erfgoedvisie is er ook een erfgoedkaart opgesteld. Op deze digitale kaart staan de locaties en informatiebronnen over het Katwijks erfgoed. De kaart wordt regelmatig aangevuld en bijgewerkt. Nadat de visie is behandeld in de gemeenteraad wordt deze kaart via www.katwijk.nl/erfgoed ontsloten.

In de visie zijn drie acties opgenomen waaraan in de komende jaren aan gewerkt gaat worden.

Een erfgoedplatform biedt bestaande projecten een podium zodat meer mensen hierover te weten komen, de initiatieven gaan steunen en eraan deel gaan nemen. Bovendien worden nieuwe initiatieven gestimuleerd door ideeën met elkaar te delen.

Om monumenten toekomstbestendig te maken en om duurzaam gebruik mogelijk te maken, worden duurzaamheidsmaatregelen genomen en leegstandbestrijding bevorderd.

Binnenkort wordt de ontwerpvisie 6 weken ter inzage gelegd. Wilt u opmerkingen maken over de visie? Kijk dan op www.katwijk.nl/bekendmakingen. Daar vindt u de bekendmaking en hoe u een zienswijze in kunt dienen. Deze zienswijzen worden meegenomen in de definitieve erfgoedvisie die weer aan het college wordt aangeboden. Daarna wordt de erfgoedvisie door de gemeenteraad behandeld.


Monumenten in de schijnwerpers

Mooi n Het aantal panden dat in de schijnwerpers staan, wordt in de gemeente Katwijk uitgebreid. Museum Oud Rijnsburg, De Vuurbaak en het oorlogsmonument aan de Zeeweg zijn alle drie extra verlicht.

Het mooie licht maakt de monumenten in het donker goed zichtbaar en dit geeft een positieve uitstraling aan het gebied.

De keuze om verlichting aan te brengen is al eerder gemaakt door het college. Tijdens de algemene Beschouwingen van 2016 is een toezegging gedaan aan de gemeenteraad om te kijken welke gebouwen geschikt zijn om in het licht te zetten. Deze drie objecten zijn van de gemeente en komen in aanmerking. Wethouder Jacco Knape: "Mooi om markante gebouwen en plekken die veel over de Katwijkse geschiedenis vertellen, ook als het donker is, goed in beeld te brengen."

Voor het extra verlichten van de gebouwen wordt ledverlichting gebruikt. Dit is de meest duurzame vorm van verlichting. De lampen verbruiken tot 90 procent minder energie met een gelijke lichtopbrengst en hebben een langere levensduur. De gemeente is met Dunea in gesprek om ook de Watertoren in de schijnwerpers te zetten.