De bollen wachten op hun nieuwe bestemming. | Foto: pr.
De bollen wachten op hun nieuwe bestemming. | Foto: pr. Foto: pr

Bollen na herinrichting rotonde weer terug

Reacties n Wat is social media voor veel mensen toch een heerlijke uitlaadklep om eens lekker los te gaan. Met je mobieltje in de hand kritiek uiten op anderen. Dat is voor velen een dagelijkse bezigheid.

Zo werd afgelopen zondag deze foto gepost op Facebook. Het kunstwerk, de Bollenfontein, stond tot eind 2016 nabij de rotonde aan de Rijnsburgerweg-Oegstgeesterweg. Een kunstwerk wat in de afgelopen jaren door veel Rijnsburgers als foei lelijk werd bestempeld. Het kunstwerk verkeerde ook in slechte staat. De pomp was al jaren defect en de tegels van keramiek van de fonteinbak en de bollen zijn beschadigd. Op verzoek van het college van B&W is dit kunstwerk ontmanteld en opgeslagen op de gemeentewerf in Valkenburg. Ook de kunstenaar Ad van der Brink heeft zijn medewerking verleend voor de restauratie. Wel staat hij erop dat het kunstwerk in de toekomst een nieuwe plek krijgt in hetzelfde gebied of in de directe omgeving daarvan.

De vier bollen blijven als kunstwerk behouden en worden, na restauratie, langs de vernieuwde Rijnsburgerweg herplaatst. Dat kan als groep, zoals nu het geval is, of als alleenstaande bollen langs die weg.

Wanneer de rotonde aan de Rijnsburgerweg-Oegstgeesterweg wordt heringericht is nog niet bekend. Tot die tijd blijven de bollen op de gemeentewerf in Valkenburg wachten tot ze herplaatst gaan worden.


n Gemeenteraad weet het zeker:

Dronecentrum past op voormalig vliegkamp

Conclusie n Unmanned Valley (UV) kan een plek krijgen op voormalige vliegkamp Valkenburg en biedt kansen om de kwaliteit in dat gebied te vergroten. Bijna de gehele gemeenteraad staat achter die conclusie. Alleen de PvdA stemde vorige week donderdag bij het raadsvoorstel 'Ambities en uitgangspunten ontwikkeling Locatie Valkenburg en omgeving' tegen die conclusie.

'Wij zijn absoluut niet tegen Unmanned Valley. Wij zijn voor een goede woonwijk. En de kwaliteit van wonen wordt minder gegarandeerd', maakt PvdA'er Dick van Wielink donderdag duidelijk.

Zijn partij vindt, dat het te vroeg is om nu al de conclusie te trekken, dat een dronecentrum inpasbaar is. Van Wielink baseert zich onder meer op het rapport 'Planeconomische beschouwing bij het ontwerpend onderzoek' van bureau Planmaat. 'Een zeer kritisch rapport waarin veel onzekerheden worden genoemd.'

Voor Van Wielink daar verder op in kan gaan, grijpt Gerard Mostert van de ChristenUnie in. Mostert wijst de PvdA op de vertrouwelijkheid van dat rapport. 'Planmaat heeft een financiƫle verkenning (vertrouwelijk) naar de varianten uitgevoerd waarin wordt geconstateerd dat enkele varianten financieel mogelijk zijn', staat in het raadsvoorstel.

Van Wielink stelt Mostert gerust. 'Ik zal het niet over de financiƫn hebben, maar over de conclusies die in openbare raadsvoorstel staan. En als je op basis van die conclusies vindt, dat UV inpasbaar is, dan ben je veel te vroeg.'

Wethouder Klaas Jan van der Bent stelt, dat de PvdA 'mensen in verwarring brengt'. 'Het rapport zegt: er zijn kansen. Kijk naar kansen en kwaliteit.'

De rest van de raad stemt in met de conclusie. 'Het is bewezen dat het inpasbaar is. De onzekerheden worden meegenomen in een integraal plan', aldus Nico van Hoogdalem (VVD). Jaap Haasnoot van KiesKatwijk: 'Ik doe een beroep op iedereen om dit avontuur aan te gaan'.

Dat wil de gemeenteraad ook, maar dan moet Katwijk wel de regie houden over de woonkwaliteit, vinden onder meer D66, CDA en SGP.

CDA dringt nog weer eens aan op onderscheid tussen het huidige Valkenburg en de nieuw te bouwen woonwijk met maximaal 5.000 woningen op het voormalige vliegkamp. 'Ten zuiden van de N206 moet er iets van een groene zone zijn, zodat er vanuit Valkenburg iets van de weidsheid behouden kan blijven', aldus Adger van Helden.

'Het nieuwe Valkenburg wordt wel een kern in onze gemeente en moet er niet los van staan', vindt Ralf Boland (D66). 'Met name in de beginfase is juist aansluiting met bestaande voorzieningen bijzonder belangrijk.'

Wethouder Van der Bent verzekert, dat dit alles niet ten koste gaat van het 'oude' Valkenburg. 'We willen juist de eigen identiteit behouden, zoals nieuw Valkenburg dat ook moet ontwikkelen. Wij zien het als twee kernen die goed met elkaar verbonden moeten zijn.'

Met de instemming van de raad kan de gemeente verder werken aan de 'uitwerking van de gebiedsontwikkeling.

Voor Hart Voor Katwijk gaat dat iets te snel. Anita van Ginkel wil eerst de gesprekken met gemeente Wassenaar afwachten. 'Wat is anders de status van het gesprek dat we woensdag met Wassenaar hadden, als wij nu al een besluit nemen over de uitwerking?' Volgens de wethouder hoeft het 'een het ander niet uit te sluiten'.