De vraag is niet of, maar wanneer een oudere valt

Zorggroep n Katwijk. Afgelopen jaar overleden bijna 3900 mensen na een valpartij, om maar niet te spreken over de ellende die een gebroken heup of pols met zich mee kan brengen.

Ruim 80% van de mensen die omkomen door een val is ouder dan 80 jaar. Ouderen die lang thuis wonen en veel medicijnen gebruiken lopen het grootste risico te overlijden aan de gevolgen van een val.

We leven langer, maar niet per se gezonder. Mensen overlijden minder snel aan hart- en vaatziekten, maar kampen wel vaker met chronische ziekten. Juist die groep loopt een groter risico op een val.

De ouderen gebruiken veel medicijnen, zijn minder sterk, en angstig omdat ze wankel op de benen staan. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, hoe meer een oudere vanuit een luie stoel het leven voorbij ziet trekken, hoe groter de kans op een fatale val. De val kan zowel gevolg als oorzaak van de problemen zijn. Een botbreuk leidt tot een operatie, wat weer tot complicaties als een longontsteking kan leiden. Zo kan een val uiteindelijk fataal blijken.

Wat kun je er aan doen is dan de vraag. Blijf actief, doe een dagelijkse wandeling. Neem de trap zo lang mogelijk. Ook als je in een flat woont stap dan een verdieping lager uit en loop de laatste etage.

Neem samen met de huisarts het medicijngebruik eens door. Vooral bloeddruk verlagende middelen en slaappillen vergroten de kans op een val.

Zorg goed voor je ogen, draag een goede bril. In het bijzonder brillen met een dubbele focus zorgen ervoor dat je grond wazig ziet en dat je zo een drempel kunt missen.

Pas je huis aan, neem een beugel in het toilet en in de badkamer. Ruim je vloer op en haal losliggende kleedjes weg. Zorg voor een nachtlampje in de gang naar het toilet. Schaam je er niet voor een wandelstok aan te schaffen als je voelt dat je wat wankel wordt. Schrijf je in voor een valpreventiecursus . In Katwijk wordt deze aangeboden door Marente. Zilveren Kruis en Z&Z vergoeden dit geheel of gedeeltelijk afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Daarnaast zijn er in Katwijk een aantal fysiotherapeuten gespecialiseerd in het geven van deze cursussen.