Velen hebben genoten van een prachtig concert van Valkenburg's Harmonie. | Foto: pr.
Velen hebben genoten van een prachtig concert van Valkenburg's Harmonie. | Foto: pr. Foto: pr

Herfstconcert Valkenburg's Harmonie smaakte naar meer

Muziek n Het concert van Valkenburg's Harmonie stond afgelopen zaterdag 25 november in het teken van zowel licht klassiek als heerlijke popnummers.

Door Albert van Hartingsveldt

De sportzaal van het Dorpshuis in Valkenburg was niet meer te herkennen nadat de leden van Valkenburg's Harmonie hier een sfeervolle concertzaal van hadden gemaakt. Een goed gevulde zaal was een mooie start voor een muzikaal aantrekkelijke avond, welke onder leiding stond van dirigent Frank de Jong. De ambiance werd zeer versterkt door de mooi verlichte zaal. Daarnaast werd het gevoel van theater sterker toen de "live" voice-over klonk om het avond vullend programma aan te kondigen en toe te lichten.

Er was gekozen voor een best riskante opening met de ouverture Leiche Kavallerie van Franz von Suppé. Het koper wist vanaf het eerste moment de noten goed te raken en de opening stond dan ook als een huis. De theatrale opening werd gevolgd door een vlot middengedeelte en de bekende melodieën uit deze ouverture viel goed in de smaak.

De Carnival of the Animals zorgde voor enkele verassingen. Dit was overigens ook totaal de bedoeling van componist Saint-Saens, die het werk schreef om bekende composities en melodieën met een knipoog te verwerken in een concert suite. Opmerkelijk was de 1e klarinettist die halverwege het stuk zomaar opstond om vervolgens achter uit de zaal weer van zich liet horen als koekoek in het bos. Het eigenwijze deel "de Fossils" was een discussie wanneer welke inzet nu de juiste is. Gelukkig bracht het rustige deel The Swan, met een prachtige solo van Euphoniumspeler Jeroen Hartman, alles weer in balans.

Na een prachtige vertolking van Motette KV618 van Mozart was het tijd voor het toch wel heroïsche Fantasia on British Sea Songs. De solo's waren voor trompettist Fritz Leinberger en klarinettist Arjan Hogewoning. Zowel het koper als het hout moest flink van zich laten horen en het applaus van het publiek gaf een hoge waardering aan.

Na de pauze stond er een totaal ander genre op het menu. Zangeres Marisia van der Laaken zong, onder leiding van orkest en combo, de sterren van de hemel. Van Pop, Jazz, Nederlandstalig tot Boogie, niets was te gek. Het enthousiasme en de show eromheen maakte het na de pauze programma tot een groot succes. Het applaus van meer dan 1 minuut na afloop gaf al aan dat het publiek nog niet genoeg had gehad. Nadat voorzitter Arjan Hogewoning iedereen had bedankt was er nog genoeg ruimte voor twee mooie toegiften.

Al met al een concert van een goed niveau waardoor je een ieder kan aanraden ook eens een concert van Valkenburg's Harmonie te bezoeken.