Twee miljoen voor Locatie Valkenburg en Unmanned Valley

Gemeenteraad n Het merendeel van de politieke fracties ging vorige week donderdag akkoord met het investeren van ruim twee miljoen euro voor de verdere ontwikkeling van Locatie Valkenburg en voor projecten Unmanned Valley. Het officiële raadsbesluit over de budgetten wordt volgende week donderdag genomen.

Voor de verdere gebiedsontwikkeling van Locatie Valkenburg op voormalig Vliegkamp Valkenburg vraagt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad een bedrag van 980.000 euro beschikbaar te stellen. Voor dat bedrag moet een integrale visie worden opgesteld, samen met gemeente Wassenaar. Dat bedrag komt uit de pot Brede Strategische Investeringen (BSI).

Enkele partijen spreken daar hun zorgen over uit. 'Ons bekruipt het gevoel, dat het geld uit de BSI uit onze vingers glipt', stipt Adger van Helden (CDA) aan. Ralf Boland (D66) wil weten, of het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) ook nog meebetaalt.

Wethouder Klaas Jan van der Bent geeft aan, dat de gemeente in gesprek is met het RVB, maar dat er nog geen samenwerkingsovereenkomst is. In het raadsvoorstel is daarom aangegeven, dat de kosten 'mogelijk voor rekening van de gemeente blijven'.

Het merendeel van de partijen is bereid dat risico te lopen en steunen het voorstel. PvdA en VVD denken er nog even over na.

Hoop op subsidie

Bij het volgende agendapunt wordt de raad gevraagd 1,1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de economische ontwikkelingen van Unmanned Valley op de Locatie Valkenburg.

Katwijk maakt samen met onder meer TU Delft, Hogeschool Leiden en MKB-bedrijven deel uit een consortium. Dat consortium gaat een EFRO (Europees Fonds Regionale Ontwikkeling) subsidie aanvragen voor een 'Fieldlab Unmanned Valley'.

'De gezamenlijke projecten uit deze aanvraag dragen bij aan de verdere ontwikkeling van Unmanned Valley en worden uitgevoerd en gefinancierd door het consortium', staat in het raadsvoorstel. 'Het totale projectbudget wat hiermee door het consortium wordt geïnvesteerd in Unmanned Valley bedraagt €7.050.000,00.' De subsidieaanvraag geldt voor een bedrag van 3,1 miljoen euro.

'Ik vind dit wel erg veel geld en we kunnen het geld maar één keer besteden', zegt Dick van Wielink van de PvdA. 'Het is een hope centjes, maar als wij niet vooruit voteren, komt er geen swung', reageert Nico van Hoogdalem van de VVD. 'De kosten gaan voor de baten uit', vindt Gerard van Delft (SGP). 'Ja, het kost geld, maar voor dit hebben wij best wel centjes over', doet ook Gerard Mostert (ChristenUnie) een duit in het zakje. Zo denken Hart Voor Katwijk, KiesKatwijk en GemeenteBelangen er ook over.

Het CDA dringt er op aan om ook andere overheden op te roepen financieel bij te dragen. Ook D66 roept op tot co-financiering, hoewel die partij helemaal achter het raadsvoorstel staat. 'We investeren een fors bedrag, maar we krijgen er wel bijna zeven keer zoveel voor terug', rekent Ralf Boland (D66) voor.

Wethouder Klaas Jan van der Bent gaat door op die berekening. 'De baat is er eigenlijk al. Als het je lukt om met ruim 1 miljoen daar 6 miljoen bij te krijgen, doe je een goede investering. Maar het gaat niet alleen om geld, maar ook om het leggen van relaties met scholen en instituten. Dat is belangrijk voor onze jeugd. Het levert ook extra bestedingen in onze eigen gemeente op.'

Wat de cofinanciering betreft, verwacht de wethouder dat nog meer bedrijven zich aan zullen sluiten. Er zijn partijen die hebben gezegd: we willen meedoen, maar we moesten op een gegeven moment de subsidieaanvraag doen.'