Afbeelding
Foto: pr

Hartig Sinterklaas taartje

Ine n Paauw-van der Plas was een van de deelnemers van Heel Holland Bakt 2017. In deze rubriek deelt ze een van haar recepten.

Mijn Heel Holland Bakt avontuur is alweer even voorbij, inmiddels ben ik geen onbekende meer op straat en heb ik het druk met allerlei leuke nieuwe bezigheden. Boodschappen doen in de plaatselijke buurtsuper duurt veel langer dan ooit tevoren. Veel mensen spreken me aan op straat, of via mijn social media kanalen. Dank jullie wel! Op de stukjes die ik iedere week schreef in deze krant kwamen warme reacties. Vanaf deze week zal ik iedere maand weer iets schrijven.

Zo vlak voor het heerlijk avondje van Sinterklaas ben ik altijd druk bezig om alles weer op tijd klaar te krijgen. Gedichten schrijven terwijl de regen tegen het raam tikt, de laatste inkopen doen, altijd weer méér inpakken dan ik van plan was...Bij ons zijn de kinderen alweer groot, de spanning is omgeslagen naar pure gezelligheid. Dit jaar voor het eerst met twee lieve kleinkinderen erbij. Dat is voor mij hét Sinterklaas recept. Maar natuurlijk niet zonder ervoor te zorgen dat de tafel gevuld is met allerlei lekkers! Zoals een hartig Sinterklaas taartje.

Ingrediënten:

10 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid, 6 etl paneermeel, 200 gr rundergehakt, 1 ui, gesnipperd, 1 teentje knoflook, gesnipperd, ½ aubergine, in kleine blokjes, ½ rode paprika, in kleine reepjes, ½ courgette, in kleine blokjes, 100 gr cherry tomaatjes, gehalveerd, 1 etl 7 spice (verstegen), 1 thl speculaas kruiden, 250 gr slagroom, 2 eieren, en 1 eidooier, 1 thl zout, 1 thl peper, ½ thl pull biber (chili vlokken), 1 thl sesam zaadjes en ½ thl pull biber, voor op de strik.

Verwarm de oven voor op 190 graden C. Rol de helft van de bladerdeeg uit tot 1 ½ mm dikke plak en bekleed er een ingevette quichevorm van 18cm rond mee. Prik gaatjes in de bodem met een vork, en bestrooi de bodem met paneermeel. Laat het deeg een half uurtje rusten.

Rul het gehakt met de ui en knoflook in een pan. Bak de aubergine, paprika en courgette 5 minuten mee. Draai het vuur laag, voeg de 7 spice en speculaas kruiden toe. Door de warmte komen de geuren en smaken van de specerijen vrij. Roer de tomaat door het mengsel. Laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen. Meng de slagroom met de eieren en de eidooier; voeg de zout, peper en pull biber toe. Vul de bodem van de quichevorm met het gehakt mengsel, en giet het eimengsel erover.

Met de rest van de uitgerolde bladerdeeg heb ik met stroken van 1 cm breed een vlecht voor langs de rand van de vorm gemaakt. Plak de vlecht op de rand met een beetje losgeklopt eidooier. Geef de vlecht een laagje eidooier met een bakkwastje voor glans. De strik op de taart bak je los op bakpapier. De bogen van de strik heb ik ondersteund door stukjes winterpeen eronder te leggen tijdens het bakken, die je erna weer weg haalt. De strik bestrijk je ook met de losgeklopte eidooier. Ik heb de sesamzaadjes en pull biber eroverheen gestrooid. Samen met de quiche gaat de strik in de oven. Bak de quiche 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal na 15 minuten baktijd de strik uit de oven. De strik leg je op de taart voordat je hem op tafel zet!

Eet en vier het Sinterklaas feest smakelijk!