De Zonnehoek werd in 1934 gebouwd. | Foto: pr.
De Zonnehoek werd in 1934 gebouwd. | Foto: pr. Foto: pr

Zonnehoek

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan? Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

M'n eerste stuk over huisnamen en ik houd het letterlijk dicht bij huis. Ik begin met het huis Zonnehoek aan de Oegstgeesterweg 206, het begin van de Dijk richting Oegstgeest. Dit huis werd in 1934 gebouwd door mijn overgrootouders van moeders kant, Zandbergen. Zij woonden met kinderen Wim, Cor, Jo en Piet aan de Oegstgeesterweg 1. Dat is het huis waar ik nu zelf woon met m'n gezin en dat inmiddels nummer 200 draagt. Tot 1966 was het adres van Zonnehoek: De Rijsjes 16, Oegstgeest.

Nieuwe woning

Die overgrootouders waren Klaas en Zoetje Zandbergen. Klaas stond trouwens beter bekend als Klaas de Bok. Ze besloten een nieuw huis te laten bouwen. Dat huis moest dicht bij het bestaande zijn, want het was belangrijk om dicht bij de bron van inkomsten te blijven wonen: de bollenschuren aan het Melkpad. Op 1 juli 1934 legde hun 18-jarige dochter de eerste steen voor het huis op nummer 206. Eind 1934 werd het nieuwe huis betrokken, dat overigens qua inhoud vele malen groter was dan het huis dat ze verlieten. Op nummer 200 ging zoon Cor met zijn vrouw Margje wonen: mijn opa en oma.

Knoesten

Het huis werd Zonnehoek genoemd en de uitleg laat zich raden. Het is gebouwd op de hoek Oegstgeesterweg/Melkpad en vangt veel zon. In 1970 betrokken Jantine en Thomas de Mooij het huis en ze wonen er nog steeds met veel plezier. 'Het is een fijn huis om te wonen', aldus Jantine.

Mijn moeder vertelde een anekdote over de bouw van Zonnehoek en ik deel deze hier graag met u.

Klaas Zandbergen hield ervan om de touwtjes zelf in handen te houden en wilde goede kwaliteit. Daarom bestelde hij alle materialen apart.

Hij zocht voor alle benodigde bouwmaterialen een andere leverancier, zodat hij zeker wist dat hij het beste kreeg. Voor de stenen, de pannen en natuurlijk ook voor de houten binten. Toen die laatste voorgereden werden, bekeek hij ze met kritisch oog en constateerde dat er overal knoesten in zaten. Vervolgens stuurde hij de lading linea recta retour. Dat heeft toen voor heel wat opschudding gezorgd.

Contact

Heeft u informatie over een huisnaam? Ik hoor of lees het graag. U kunt me bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com.