Antistolling

Stollen van ons bloed, oftewel de bloedstolling, is bedoeld om te voorkomen dat er te veel schade of bloedverlies optreedt bij beschadiging van ons lichaam. Soms ontstaat er onbedoeld een bloedstolsel in een bloedvat. Als dit bloedstolsel de doorstroming in het bloedvat blokkeert, spreken we van trombose. De weefsels en organen die afhankelijk zijn van dit geblokkeerd bloedvat kunnen dan beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan het hart bij een hartinfarct of de hersenen bij een herseninfarct.

Soms schrijft de arts ter voorkoming van een trombose bloedverdunners voor. In veel gevallen wordt u dan gecontroleerd door een trombosedienst. Een trombosedienst controleert of uw medicijnen goed werken.

Dit betekent dat u vaak een paar keer per maand geprikt moet worden.

De medicijnen om de bloedstolling te regelen kunnen van slag raken om diverse redenen:

* Andere medicatie kan soms ook de bloedstolling beïnvloeden

* Ziekte kan de werking van de medicijnen veranderen

* Vakantie, stress, zorgen en verdriet

* Alcohol

* Verschillende soorten voeding kunnen ook de werking veranderen

Als u medicijnen krijgt die niet samen gaan met uw bloedstollingsmedicatie, geeft Apotheek Rijnsburg dit altijd door aan de trombosedienst. Die kan dan beslissen uw bloedstolling extra te controleren zodat u zeker geen trombose kan krijgen. Tegenwoordig is er ook een nieuw soort bloedstolling medicijn waarbij u niet meer gecontroleerd hoeft te worden door de trombosedienst. Dit middel is niet voor iedereen geschikt, bijvoorbeeld als de nierfunctie niet optimaal is.

Wilt u meer informatie welke medicijnen of voeding uw bloedstolling kunnen beïnvloeden? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9 in Rijnsburg.