De politie mag in de Brouwerstraat van de officier van justitie geen bekeuringen uitdelen. | Foto: archief.
De politie mag in de Brouwerstraat van de officier van justitie geen bekeuringen uitdelen. | Foto: archief. Foto: pr

Voetbal slokt 2.500 uur op

n Politiechef Koot zet politie liever in voor belangrijkere zaken

Cijfers n 'In de Bollenstreek-Noord hoefde de politie nooit naar voetbalwedstrijden.' Dat staat in schril contrast met de ruim 2.500 uur politie-inzet bij Katwijkse voetbalwedstrijden.

De Katwijkse politiechef Peter Koot schetste met dat voorbeeld het grote verschil in beleving tussen die supporters en Katwijkers. 'Voetbal en iedere andere sport op dorpsniveau zou zonder politie-inzet moeten kunnen', is zijn mening.

De politiechef is daarom in gesprek met de Katwijkse clubs om 'samen op te trekken om mensen aan te pakken die zaken verstieren'. Hij had vooraf 400 uur ingepland, maar moest bij het opmaken van de jaarcijfers constateren dat hij 2.520 uur kwijt was aan politie-uren bij Katwijkse voetbalwedstrijden.

'Er is mij veel aan gelegen om het aantal politie-uren flink te laten dalen', liet Koot vorige week donderdagavond aan de Katwijkse raadsleden weten in de commissievergadering, waarin de jaarlijkse politiecijfers worden behandeld. 'Ik besteed dat liever aan andere belangrijkere zaken.'

Straatroof

De cijfers over de politie-inzet vorig jaar waren niet de enige die Koot die avond liet zien, maar wel de meest opmerkelijke. Het aantal straatroven en diefstal met geweld dit jaar valt ook op in vergelijk met voorgaande jaren. Er zijn dit jaar al elf van dergelijke misdrijven. 'Veel daarvan druggerelateerd.' Er zijn dertien aanhoudingen verricht en zeven zaken opgelost. In de voorgaande jaren kwam dat aantal niet boven de vijf.

Veel van de andere misdrijven houden min of meer gelijke tred met die van voorgaande jaren. De meeste diefstallen uit woningen gebeuren dit jaar in Rijnsburg. 'Relatief dicht bij de snelweg, waardoor inbrekers er snel vandoor kunnen gaan', geeft Koot als verklaring daarvoor. Ook zijn er volgens hem nog veel minder goed beveiligde woningen in het oude dorp van Rijnsburg. Hij is blij met de komst van steeds meer buurt-WhatsApp-groepen.

Jeugdgroep

Er zijn dit jaar zeven hennepkwekerijen opgerold en acht panden gesloten, vanwege het aantreffen van een kwekerij of harddrugs of allebei. De afgelopen twee jaar is er meer overlast van verwarde of overspannen personen. Dit jaar al 225 meldingen.

Koot is blij met de opening van de Psychiatrische Eerste Hulppost in Leiden. 'De opvang daar scheelt de politie veel werk.' De vijf meest overlastgevenden zorgen samen voor 62 meldingen bij de politie, waarvan meer dan de helft door dezelfde persoon.

In Katwijk is één jeugdgroep actief, bestaande uit zo'n 30 jongeren. Die houdt zich op in zowel Katwijk als Rijnsburg en zorgt voor overlast door drank, drugs en geluid. Als het om jongeren gaat verwijst de politie Katwijk vaak door naar Bureau Halt. Dit jaar al 99 keer.

Het aantal incidenten op het azc is dit jaar gedaald naar 31 tot nog toe. Dat is flink minder dan voorgaande jaren, toen er iets meer dan 100 waren. Dat komt enerzijds, omdat het azc gehalveerd is in aantal bewoners, maar volgens de politiechef gaat het daar 'écht goed'.

Een 'dingetje'

Wielrenners die met hoge snelheid over de Boulevard racen, zijn Koot een doorn in het oog, liet hij weten op een vraag daarover. 'U stoort zich eraan; ik ook.' Er gebeuren daar regelmatig ongelukken door. 'Het is wel een dingetje', aldus de politiechef. De Boulevard is redelijk lang en wielrenners kunnen daar flink doorrijden, verduidelijkt hij.

De politie kan er weinig aan doen. Het is min of meer hetzelfde als in de Brouwerstraat in Rijnsburg, waar auto's vaak harder rijden dan de toegestane 30 km/uur. De politie mag daar van de officier van justitie ook geen bekeuringen uitdelen. 'Het openbaar ministerie is van mening als je in een 30 km/uur-gebied harder kunt rijden, het gebied niet goed is ingericht.'