Agnes Korebrits is nieuwsgierig naar het verhaal hierachter de naam van een woning. | Foto: pr.
Agnes Korebrits is nieuwsgierig naar het verhaal hierachter de naam van een woning. | Foto: pr. Foto: pr

Wat is de betekenis van de naam op een woning?

Oproep n Een jaar geleden presenteerde Agnes Korebrits-van Egmond haar eerste boek: 'Rijnsburgse Bijnamen'.

Hier ging een aantal jaren onderzoek aan vooraf. Agnes hierover: 'Dat was zo leuk om te doen. Ik kwam in contact met veel mensen die enthousiast hun verhaal deelden. Ik ben dan ook veel te weten gekomen over Rijnsburgse families en hun geschiedenis'. Nadat Agnes het materiaal had verzameld is ze aan de slag gegaan en heeft daar een mooi boekwerk van gemaakt.

Nieuwsgierig als Agnes is kwam ze er achter dat er over de namen die op veel woningen staan, geen informatie is. 'Het lijkt me ook zo leuk om hier het verhaal van te weten. Ik maak daar een artikel van en dit kunt u dan in De Rijnsburger lezen. En wie weet komt daar ook ooit een boekje van', zegt ze enthousiast.

Het geven van namen van huizen stamt uit de tijd dat er nog niet zoveel mensen waren en straten nog geen naam hadden. Als iemand dan de weg vroeg dan moest hij kunnen zeggen welk huis hij zocht. Bijvoorbeeld het rechtshuis, steenhuis, of gewoon het huis op de Dijk. Ook stukken grond kregen een naam. Tegenwoordig geven mensen hun huis een naam omdat ze trots zijn op hun huis of omdat ze iets van hun levenswijze of van zichzelf willen laten zien.

Agnes zelf geeft alvast een voorzetje. 'Ik ben opgegroeid aan de Noordwijkerweg. Het huis waarin we woonden was gebouwd op grond die daarvoor eigendom was van mijn vaders 'tante Angeniet'. Daarom heette het huis Anganita. Ik ben trouwens naar haar vernoemd. Mijn doopnaam is namelijk Anganita. En vandaar ook het bord dat ik op de foto omhoog houd. Het huis is gesloopt, maar het naambord bewaard'.

Heeft u informatie over een huisnaam? Laat het Agnes weten. U kunt haar bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com.