KOV wil samenwerken en verbinden in de regio

Een n delegatie van het bestuur van de KOV bezocht vorige week dinsdag de commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, drs. Jaap Smit. Zoals het bestuur hoopte vindt de KOV in het provinciehuis een medestander op het gebied van 'samenwerken en verbinden' in de regio, belangrijke speerpunten van de KOV

De commissaris van de Koning ziet de gemeente Katwijk en daarmee de betekenis van de Katwijkse ondernemers als een belangrijk scharnierpunt in de Duin- en Bollenstreek en de regio Leiden, en noemde de gemeente een voorbeeld van goed georganiseerde bedrijvigheid en succesvol ondernemen. Naast voorzitter Peter Jongejan van de ondernemersvereniging waren bij het gesprek de bestuursleden Anne Heijnen en Jan Bart van der Plas aanwezig.

De commissaris van de Koning Jaap Smit oriënteert zich veelvuldig in en op de regio's en reageert op vragen en verzoeken uit de provinciale samenleving. "Dit leidde," aldus Peter Jongejan, "deze week tot een constructief gesprek op het provinciehuis waar de betekenis van onze regio volop aan de orde kwam. De commissaris van de Koning ziet en erkent de betekenis van Katwijk in de regio en waardeert ons als gesprekspartner," aldus de voorzitter van de KOV. Dat drs. Jaap Smit het gesprek eveneens op prijs stelde bleek onder meer uit zijn twitterbericht direct na afloop van de bijeenkomst, waarin hij het gesprek belangrijk en zinvol noemde.

Verbinden

Om het begrip samenwerken en verbinden concreet in te vullen sprak de provinciebestuurder met de KOV-bestuursleden om hun mening en ervaringen tussentijds te peilen. Hij complimenteerde tijdens het gesprek de aanwezigen met de ontwikkeling in de regio Katwijk, die hij als positief en van een groeiende economische betekenis noemde. "Het voeren van dit soort gesprekken helpt de provincie met het ontwerpen en implementeren van beleid," aldus de heer Smit.

Peter Jongejan gaf aan dat hij het initiatief van het hebben van directe contacten met het provinciebestuur waardeert en het ook erg belangrijk vindt om elkaar vroegtijdig goed te informeren. "Wij zijn tenslotte een direct betrokken bron waaruit informatie geput kan worden".


Aankoop kunstwerk 'Maatjes'

Beeld n Het college heeft besloten om het kunstwerk 'Maatjes' van de kunstenaar Gerard Brouwer aan te kopen.

Het kunstwerk is een bronzen beeld bestaande uit een groep van vijf haringetende figuren. Gerard Brouwer bedacht het beeld als verwijzing naar de belangrijke plaats die de visserij in de Katwijkse samenleving innam en -neemt. Het beeld is opgedragen aan alle Katwijkers die daaraan hebben meegewerkt.

Na het overlijden van Gerard Brouwer in 2017 is het initiatief overgenomen door een werkgroep. Aan de werkgroep is € 65.000,- aan donaties toegezegd. Het kunstwerk kost in totaal € 103.000,-. De gemeente vult het resterende bedrag aan zodat het beeld gekocht kan worden. Wethouder Jacco Knape: "Dit beeld is een hele mooie toevoeging aan de beeldenroute in Katwijk. Ook is het mooi om te zien dat een aantal mensen rondom Gerard Brouwer zich blijvend inzetten om dit te realiseren."

De kunstcommissie stelt voor om het beeld op de Boulevard ter hoogte van nummer 135 te plaatsen. Zij vinden dit een mooi drieluik met de Vuurbaak en de Bomschuit. Daarmee geeft het invulling aan de door Gerard Brouwer beoogde nauwe band tussen Katwijk, de visserij en de haringhandel.

Werkgroep

In 2013 ontving Gerard Brouwer de D.F.E. Meerburgprijs om zijn idee voor het beeld verder te ontwikkelen. Door ziekte moest hij zijn werkzaamheden uiteindelijk staken. De gevormde werkgroep is na zijn overlijden verder gegaan om zijn werk voort te zetten. Deze werkgroep heeft contact met de visserijbranche en fondsen gezocht om vooral geld in te zamelen om het beeld te kunnen laten maken. De werkgroep is heel blij dat het werk van Gerard wordt voortgezet en uitgevoerd. "Dit is een van de drijfveren geweest om hiermee aan de slag te gaan. Daarnaast vinden wij het kunstobject passend binnen Katwijk, als permanente markering van de (historische) band tussen Katwijk en de visserij."


Keuzes rond de laatste levensfase

Infomiddag n Het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord houdt in samenwerking met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, Welzijnskwartier en de Algemene Ouderen Bond Katwijk op vrijdag 1 december een thema- en discussiemiddag over dilemma's en vragen rondom de laatste levensjaren.

Welke medische mogelijkheden zijn er? Welke keuzes kun je maken als je zorgbehoevend wordt? Wel/niet reanimeren? Weten mijn familieleden wat mijn wensen zijn als ik, bijvoorbeeld, een infarct krijg? Wie van mijn naasten gaat voor mij beslissen als dat nodig blijkt? Wat mag, wat kan?

Na de opening door middagvoorzitter is het woord aan dr. Dorothea Touwen. Zij is docent medische ethiek en recht in het LUMC. Ze houdt een inleiding over keuzes en wettelijke (on)mogelijkheden in de laatste levensjaren.

Vragen

Na afloop van het inhoudelijke programma is het mogelijk om met de aanwezige deskundigen door te praten en vragen te stellen. Dit zijn een plaatselijke huisarts, een klinisch geriater van de Alrijne Zorggroep, een vrijwilliger namens NVVE, de docent medische ethiek en recht, alsmede een deskundige op gebied van wilsverklaringen.

De middag wordt gehouden op 1 december in het Dienstencentrum Zwanenburg aan de Zwanenburgstraat tussen 13.30 uur en 16.30 uur. De toegang is vrij en aanmelden is niet nodig.