Afbeelding
Foto: pr

Supermarkten 24 december niet open

Dicht n De vraag of winkels in Katwijk op zondag open mogen, is door het college van burgemeester en wethouders al meerdere malen met 'nee' beantwoord. Desondanks werd er vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering opnieuw een poging gedaan.

Ditmaal niet een pleidooi voor openstelling op alle zondagen, maar voor één specifieke zondag. Supermarktketens Albert Heijn, Dirk van den Broek en Hoogvliet willen graag open op zondag 24 december, de dag voor Eerste Kerstdag. De supermarkten zijn anders twee dagen achter elkaar gesloten en dat kan volgens de filiaalmanagers tot drukke en onveilige situaties leiden.

De ketens stuurden vorige maand nog een brief aan de gemeenteraad waarin zij pleitten voor een zondagopenstelling. Ook supermarktketen Lidl, Gamma, Karwei, Welkoop Rijnsburg en Tuincentrum de Mooij ondertekenden de brief.

Politiebegeleiding

Marcel de Droog van de Albert Heijn Zeilmakerstraat noemt 24 december 'de drukste dag van het jaar'. Vorig jaar was er volgens De Droog zelfs politiebegeleiding nodig om het verkeer vanaf de N206, veilig naar zijn supermarkt te leiden.

Martijn Hoek van Hoogvliet Katwijk stelt tegenstanders gerust dat personeel ook niet gedwongen wordt, om op zondag te werken. In tegendeel. ´De jeugd staat te springen. We moeten zelfs mensen uitloten.´

Detailhandel Nederland heeft de gemeenteraad eveneens gevraagd voor een éénmalige koopzondag.

´Er is extra reden om ruimhartig om te gaan met de openingstijden, omdat anders extreme drukte zal ontstaan op de zaterdag. Dit kan parkeerproblemen en files tot gevolg hebben', schrijft de belangenvereniging in een brief.

Coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP, gesteund door KiesKatwijk, zien niks in een zondagopenstelling. Ook niet éénmalig. De partijen hechten veel waarde aan de zondagsrust en zijn bang dat de koopzondag funest kan zijn voor de kleine ondernemers die moeten opboksen tegen de grote winkelketens.

Kort en duidelijk

Wethouder Krijn van der Spijk heeft niet veel woorden nodig om het standpunt van het college te verklaren. ´Ik hoef alleen maar te verwijzen naar punt 24 in het coalitieakkoord en die is heel kort en duidelijk. Op zondag blijven de winkels gesloten.´

CDA-raadslid Jonathan Weegink geeft daarom iedereen het advies mee, om de zaterdag voor kerst goed te benutten.


Drie keer goud voor De Valken

Gymnastiekvereniging De Valken deed onlangs mee aan een groepsspringwedstrijd categorie D en E in Bodegraven. Het leuke hieraan is het teamgevoel. Je moet echt op elkaar kunnen vertrouwen en de timing moet goed zijn, zodat de sprongen vlot achter elkaar gaan. Roos, Esmee, Sofie R, Karlijn, Sofie V, Leviene en Babette (8-9 jaar) deden dit jaar voor het eerst mee aan de wedstrijd. Ze lieten nette oefeningen zien op lange mat, minitrampoline, kast plankoline en kast minitrampoline en behaalde op drie van de vier onderdelen een eerste prijs. | Foto: pr.