Afbeelding
Foto: Paul van de Putte

College

moet kiezen

tussen

kleurrijke

bloemen en

stalen tulp

Mening n Een kunstwerk met kleurige bloemen van glas en of een geheel stalen kunstwerk van een tulp. Die keus krijgt het college van burgemeester en wethouders binnenkort voorgelegd. Het kunstwerk moet de blikvanger worden op de nieuwe rotonde Noordwijkerweg-Voorhouterweg in Rijnsburg.

Meestal wordt die keus vergezeld met een eensluidend of in ieder geval meerderheidsadvies van de gemeentelijke adviescommissie Beeldende Kunsten, maar deze keer ligt er een verdeeld advies. De commissie was voor deze gelegenheid aangevuld met een drietal Rijnsburgers, bewoners in de buurt van de rotonde, die bij in het keuzeproces werden betrokken.

Vooraf werden vier kunstenaars gevraagd om met een ontwerp te komen. Er waren kunstenaars gevraagd die bij voorkeur in de regio woonden of daar binding mee hadden. De Rijnsburgse kunstenaar Joop van Egmond was een van hen. De kunstenaars kregen ook een aantal steekwoorden over Rijnsburg mee, die leidend zouden kunnen zijn voor hun kunstwerk: identiteit, kleur, groei en bloei, heden en toekomst.

Medio september werden de vier ontwerpen gepresenteerd, variërend van een beeld van twee paarden, een kunstwerk van staal met gekleurde bloemen van glas, van een engel en een stalen kunstwerk van drie staande tulpenbladeren met daarin uitgesneden de kop van een tulp. De kunstenaars van de eerste drie ontwerpen hadden een beeld gepresenteerd dat voor het beschikbare budget - toen nog negenduizend euro - gemaakt zou kunnen worden.

Verschil van mening kunstcommissie en Rijnsburgers over kunstwerk op rotonde

Van Egmond liet bij die gelegenheid weten, dat de gemeente minstens het dubbele zou moeten betalen voor zijn tulp. Groot was dan ook de verbazing bij de commissieleden vorige week woensdagavond, toen ze te horen kregen dat het toch kan voor iets meer dan negenduizend euro. De Rijnsburger was gaan 'shoppen' bij een andere staalleverancier en had daar een veel betere prijs kunnen bedingen, was de uitleg.

'Heel verrassend' was het oordeel van iedereen aan de vergadertafel over deze onverwachte wending in het beoordelingsproces, omdat het budget – inmiddels opgelopen naar tienduizend euro - ook leidend is in de keus voor het kunstwerk.

De gunfactor

Met de nagenoeg gelijke kosten in het achterhoofd konden de kunstcommissieleden en tijdelijk toegevoegde Rijnsburgse afvaardiging hun voorkeur uitspreken. De Rijnsburgers hebben een overduidelijke voorkeur voor plaatsgenoot Joop van Egmond. Daar zijn meerdere redenen voor: de rotonde ligt in een 'bloemenwijk', de gunfactor speelt mee en het feit dat er dan op twee toegangswegen naar het bloemendorp een kunstwerk van Van Egmond staat. Op de rotonde Rijnsburgerweg bij Flora Holland staat ook een kunstobject van hem.

Niet alleen zij drieën hebben een voorkeur voor de tulp van Van Egmond, ook hun medebewoners in de buurt van de nieuwe rotonde. Ze hadden bij een rondgang door de buurt de meningen gepeild. Die waren volgens hen eensluidend voor de tulp.

De Rijnsburgse keus wordt niet gedeeld door de vier leden van de kunstcommissie. Drie van hen heeft een voorkeur voor het kleurrijke kunstwerk 'In volle bloei' van Lia Koster, stalen stelen met gekleurde bloemen van glas. Het andere commissielid geeft de voorkeur aan het ontwerp van kunstenaarsechtpaar Kortekaas, een kunstwerk van cortenstaal uit hun serie Engelen. Twee van de commissieleden vinden het stalen kunstwerk van Van Egmond minder aansprekend dan die van Koster. Een van de leden vindt bovendien 'drie kunstwerken van Van Egmond in Rijnsburg een beetje veel'.

Na wat gesteggel over wind- en vandalismegevoeligheid, en twijfels over de constructie, trokken de Rijnsburgs delegatie de 'emotiekaart'. 'Wij kijken er dag en dagelijks tegen aan', bracht een van hen ter tafel. 'U komt er betrekkelijk weinig', sprak hij tot de commissieleden. 'Als de bewoners daar het niet mooi vinden, dan ergeren ze zich er dagelijks aan.' Hij refereert ook naar emoties, die er in ieder geval in de jaren na de fusie waren en misschien nog steeds zijn onder Rijnsburgers over Katwijk. 'Stel ze niet teleur.'

Het college kan dus een verdeeld advies uit de commissie Beeldende Kunsten tegemoet zien. Wat het besluit gaat zijn, wordt over enkele weken bekend.

Bijna gereed

Begin deze week is de kruising Noordwijkerweg – Voorhouterweg in de avonduren en 's nachts twee keer afgesloten geweest voor al het verkeer.

Tijdens deze twee nachten is de nieuw aangelegde rotonde op deze locatie geasfalteerd. Het verkeer werd met hulp van verkeersregelaars omgeleid. Na het asfalteren volgen de komende weken nog afrondende werkzaamheden. Het is de bedoeling dat de rotonde eind november wordt opgeleverd.

Afbeelding