Door de sluiproute in het Hoefblad is er een onveilige situatie ontstaan. | Foto: PvK.
Door de sluiproute in het Hoefblad is er een onveilige situatie ontstaan. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Beloofde afscheiding is er nog steeds niet

n 'De gemeente speelt een kat- en muisspel met ons'

Sluiproute n De bewoners van het Hoefblad, het gedeelte dat grenst aan de De Ruyterstraat, worden aan het lijntje gehouden. Zij zijn al ruim twee jaar bezig om het voor elkaar te krijgen dat de afscheiding die op de tekening van 17 juni 2015 staat er alsnog komt. 'De gemeente speelt een kat en muisspel met ons', aldus een woordvoerder namens de buurtbewoners.

Door Piet van Kampen

Twee jaar geleden werden de woningen op het voormalige terrein van Uitgeverij Verhagen gebouwd. Voordien stond er een hek wat het terrein afscheidde van de woningen aan het Hoefblad. Met de sloop van de panden verdween ook het hek, maar daarvoor in de plaats zou er een hederahaag van een meter hoogte terug worden geplaatst. Het zou de afscheiding moeten vormen tussen het parkeerterreintje op de binnenplaats van de Hoefblad. 'De afscheiding zal geschieden middels een Hedera Haag van 1 meter hoog', staat er letterlijk in de brief van 19 juni 2015 die namens de gemeente Katwijk aan een van de bewoners van het Hoefblad was verstuurd.

Lange tijd gebeurde er niets. Totdat de bewoner die de zaak bij de gemeente aanhangig maakte het zat werd. 'Er volgden contacten met de gemeente en wethouder Klaas Jan van der Bent. Maar die verwees mij naar de wijkregisseur om de zaak door te nemen. Maar ik heb eigenlijk niets aan de wijkregisseur, want er staat duidelijk op papier dat er een afscheiding zou komen. De gemeente wijst weer naar de aannemer en onlangs heb ik het ook met de burgemeester tijdens zijn spreekuur besproken. Deze verwijst mij ook naar de wijkregisseur', aldus de ontevreden bewoner die het gesteggel moe begint te worden. Hij toont een schrijven van 13 juni 2017 aan de gemeente waar wederom om de afscheiding verzocht wordt. Het antwoord is dat de gemeente met de aannemer, die de huizen bouwde, contact zal opnemen om de erfafscheiding te plaatsen. Tot aan vandaag de dag nog geen verdere reactie.

Veiligheid

Nu de afscheiding nog steeds ontbreekt rijden er auto's vanuit De Ruyterstraat over het parkeerterreintje heen en weer en brengt de veiligheid in gevaar. Er spelen hier ook kinderen op het speelterreintje vlakbij. 'Voorheen konden er geen auto's door omdat het hek er nog stond en toen konden de auto's alleen vanuit het Hoefblad parkeren. Nu is het een sluiproute geworden', heeft de ontevreden bewoner ervaren. Hij geeft de strijd niet op want hij staat in z'n recht: 'Alles staat zwart op wit. Het wordt tijd dat het recht zal gaan zegevieren'.


Geef uw afval toekomst

Sorteren n De gemeente Katwijk is een grote campagne gestart om ervoor te zorgen dat we met elkaar afval (nog) beter gaan sorteren. Wethouder Mostert: 'Afval sorteren is omdenken: u gooit geen afval weg. U spaart juist waardevolle grondstoffen op.

Dat doen we niet alleen omdat het geld scheelt, maar ook omdat dit beter is voor onze leefomgeving. Dat is fijn voor ons, maar vooral ook voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.'

Grondstof voor nieuwe producten

Met elkaar produceren we veel afval. Vroeger belandde dat allemaal in de verbrandingsoven. Tegenwoordig kunnen we van veel soorten afval een grondstof maken voor nieuwe producten. Uit groente-, fruit- en tuinafval (GFT) ontstaat compost en biogas waar voertuigen op kunnen rijden. Van plastic kan kleding, schoenen of nieuw plastic worden gemaakt. Afval sorteren loont dus echt. Bovendien zijn er landelijk afspraken gemaakt over het sorteren van afval. Op dit moment wordt in Katwijk iets meer dan 50% van het afval gescheiden ingezameld. Over een aantal jaar hoopt de gemeente 80% van het afval gescheiden in te zamelen.

Informatiepakket

Deze week treft u bij deze krant een informatiepakket verwachten over het sorteren van afval. Dit informatiepakket bestaat uit een magazine en een afvalsorteerwijzer. In het magazine vindt u achtergrondinformatie over hoe het afval dat u aanbiedt wordt gerecycled. Ook leest u hoe inwoners van de gemeente op dit moment bezig zijn met afvalinzameling. De sorteerwijzer laat zien in welke container het afval hoort. Zo wordt het sorteren van afval makkelijker. Digitaal kunt u ook nakijken in welke bak het afval mag op www.beginvanietsmoois.nl.

De campagne komt voort uit een verzoek van de gemeenteraad. De raad heeft het college gevraagd te zorgen voor meer communicatie over afvalinzameling. Naast een informatiemagazine en een sorteerwijzer, hangen er verspreid door de hele gemeente posters, staan er berichten op social media en in de lokale kranten en zijn binnenkort alle containers op de milieuparken voorzien van stickers die aangeven welk afval in welke container mag. Dit zijn allemaal hulpmiddelen om het sorteren makkelijker te maken. Uiteindelijk begint het bij de wil het sorteren van afval goed te organiseren. Het creƫren van handige opbergruimte maakt sorteren een stuk eenvoudiger. Vraag daarbij ook eens aan anderen hoe zij dit doen.

Sorteren van afval levert ook vragen en opmerkingen op. Op www.katwijk.nl/afval is veel informatie te vinden over afval. Zoals informatie over ophaaldagen van rolcontainers, de locaties van milieuparkjes en het sorteren van specifieke afvalsoorten, zoals grof vuil. Heeft u specifieke vragen, dan kunt u deze stellen via reiniging@katwijk.nl of 071-40 65 000. Voor diegene die thuis geen informatiepakket hebben ontvangen, is een exemplaar beschikbaar bij het gemeentehuis en de milieustraat.