De streek is bergachtig, met veel zonuren en een koele wind. | Foto: pr.
De streek is bergachtig, met veel zonuren en een koele wind. | Foto: pr. Foto: pr

Wijnstreek Alto Adige in Italië

Diversiteit n In Europa komt de meeste wijn uit Frankrijk en Italië.

Al een paar jaar is niet Frankrijk maar Italië marktleider met zo'n 49 miljoen hectoliter wijn per jaar.Franse wijnboeren produceren jaarlijks 42 miljoen hectoliter wijn. We zien de laatste jaren een duidelijke kwaliteitsverbetering van de wijnen uit Italië.

Wat belangrijk is voor de wijnbouw in Italië is de grote diversiteit aan druiven, grondsoorten en klimaten. Dit zorgt voor wijnen met een eigen karakter. Italië kent 1000 inheemse druivensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Er leeft sterk het besef dat de aanplant van internationale druiven voor de bekendheid van de wijnen van belang is, maar dat de eigen, lokale druiven, niet mogen worden vergeten. Door het gebruik van moderne technieken is het mogelijk om van de lokale druiven goede wijnen te maken.

In oktober was ik in Alto Adige, de streek in het uiterste noorden van Italië met als hoofdstad Bolzano. Deze streek hoort pas sinds 1919 bij Italië. Vóór die tijd hoorde het gebied bij Oostenrijk. Aan veel dingen is te merken dat de mensen zich er meer Oostenrijker dan Italiaan voelen. In Bolzano kun je met een kabelbaan naar Ober Bozen, alwaar je je direct in een wintersportplaats bevindt. In de binnenstad beneden worden er tijdens de zondagse markt kastanjes gepoft en hoor je vooral Oostenrijkse muziek.

De streek is bergachtig, met veel zonuren en een koele wind. Dit zorgt ervoor dat vooral witte aromatische druiven, zoals de Taminer Aromatico, het goed doen. Deze druif is genoemd naar de plaats Traminer. We kennen de druif elders als Gewürztraminer. In dit gebied is het verschil in nacht- en dagtemperatuur erg groot. De zomers zijn warm en het najaar is lang. Dit zorgt voor een lange rijpingstijd wat ten goede komt aan de complexiteit van de wijnen. Naast de witte wijnen, worden er ook wijnen gemaakt van de Pinot Noir en twee inheemse druivensoorten, de Schiava of Vernatsch en de Lagrein. De witte wijnen zijn van hoge kwaliteit, maar in Nederland nog niet zo bekend. De wijnen zijn zo zuiver als de berglucht, met een goede zuurgraad en een prachtige frisheid.

Linda Driebergen,
Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken

cursuslocatie voor wijncursussen

Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding