Minder meldingen discriminatie

Het n aantal meldingen van discriminatie in Katwijk is vorig jaar gedaald. Er waren in dat jaar elf meldingen. Een jaar eerder waren er twintig meldingen en in 2014 waren dat er zestien.

De daling is volgens Stichting voor Inclusie en Discriminatiebestrijding (IDB) Haaglanden en Hollands Midden opmerkelijk. Die schrijft in haar jaarverslag over een 'aanmerkelijke daling' in Katwijk.

'Uit de cijfers blijkt dat het aantal meldingen bij de meeste gemeenten in 2016 is afgenomen. Met name de gemeenten Gouda, Katwijk, Waddinxveen en Wassenaar vallen in dit opzicht op.'

De meldingen voor het jaarverslag komen van de politie en de antidiscriminatievoorziening (ADV).

Negen van de elf melding gingen over ras, één over godsdienst en één over seksuele gerichtheid. In acht van de elf gevallen werd dat geuit door belediging en in de andere drie gevallen door vernieling of bekladding.

Er waren vorig jaar ook meldingen van discriminatie uit Katwijk op maatschappelijk gebied; dertien in totaal. Vier daarvan hadden te maken met werk, twee met commerciële dienstverlening en een met sport.

Inwoners van gemeenten in Haaglanden en Hollands Midden, die discriminatie ervaren of getuige zijn van discriminatie, kunnen bij stichtingidb.nl terecht voor informatie, advies en andere vormen van ondersteuning.


ChristenUnie: zondagsrust, een sociale weldaad

Ingezonden n CU Katwijk. De gemeenteraad sprak afgelopen donderdag met een aantal ondernemers uit onze gemeente met een grootwinkelbedrijf die pleitten voor zondagsopenstelling rond de feestdagen.

De ChristenUnie is tegen zondagsopenstelling, ook incidenteel, en verdedigt de zondag als een collectief rustpunt in de week voor de gehele samenleving.

ChristenUnie raadslid Geesje Haasnoot-de Mooij: 'Er zijn maatschappelijke waarden in het geding die niet direct economisch gewaardeerd kunnen worden. Een gezamenlijke rustdag is een sociale weldaad voor iedereen. Wij herkennen hierin de orde die God in de schepping heeft gelegd. Het geeft ons tijd voor elkaar, voor het gezin, kerkgang en ontspanning en is het waard verdedigd te worden'.

Naast de maatschappelijke waarden die hier in het geding zijn is de ChristenUnie van mening dat de koopzondag ook vanuit economisch perspectief juist onverstandig is. Invoering van de koopzondag leidt meestal tot een voordeel voor grootwinkelbedrijven en een nadeel voor kleine bedrijven. De (kleine)ondernemer in Katwijk werkt al zes dagen per week. Die kan niet opboksen tegen grote ketens. De zondagsopenstelling kan daarom voor de middenstand in Katwijk funest zijn.

De ChristenUnie vindt de gezondheid van onze lokale economie belangrijker dan de mogelijkheid voor de burger om ook op zondag te winkelen. De gedachte 'ik bepaal zelf wel wanneer ik koop' betekent in onze maatschappij ook 'ik bepaal wanneer iemand voor mij klaar moet staan'. De vrijheid van de consument om op zondag aankopen te kunnen doen botst met de vrijheid van werknemers en ondernemers om een collectieve rustdag te beleven, stelt Haasnoot. 'Daarom is het in ieders belang de zondag op waarde te schatten.'