Het spelen van Koersbal is voor iedereen toegankelijk. | Foto: pr.
Het spelen van Koersbal is voor iedereen toegankelijk. | Foto: pr. Foto: pr

Bezoekers Herberg Welgelegen te gast bij Koersbal Valkenburg

Mantelzorgers n Tijdens het 4e mantelzorgweekend van Herberg Welgelegen waren zeven enthousiaste echtparen te gast.

Dit weekend was bedoeld om de zorg bij de mantelzorger even weg te nemen c.q. te verlichten. Dit gebeurt in een gevarieerd programma met elkaar. Het programma is vooral gericht op gezelligheid en samen iets ondernemen. Op zaterdag stond er een potje koersbal in het dorpshuis van Valkenburg op het programma. Een spel dat voor ieder toegankelijk is. De deelnemende echtparen hadden nog nooit eerder koersbal gespeeld.

Onder de enthousiaste leiding van een tweetal vrijwilligers van de koersbalclub, die wekelijks op vrijdagmiddag in het dorpshuis van Valkenburg het spel spelen, werden de spelregels en speltactieken uitgelegd.

Wat begon als een spelletje werd al snel een zeer serieuze aangelegenheid. Er is nog lang nagesproken over het feit dat iedereen kan deelnemen aan dit spel.


Nieuwe wijk Valkenburg verbinden met rest van Katwijk

Duidelijk n Komt er straks een tweede wijk Valkenburg bij of moet de nieuwe wijk op voormalig vliegkamp Valkenburg juist een goede verbinding krijgen met het dorp Valkenburg?

Het CDA sprak zich vorige week donderdag uit voor twee wijken, zodat het dorp Valkenburg zijn identiteit kan behouden. Volgens KiesKatwijk 'een raar verhaal' van het CDA.

Structuur van het oude dorp zal niet veranderen

De gemeenteraad sprak vorige week donderdag over de 'ambities en uitgangspunten ontwikkeling Locatie Valkenburg en omgeving'.

Nu duidelijk is, dat een combinatie van Unmannend Valley en maximaal 5.000 woningen op die locatie mogelijk is, moeten enkele varianten daarvan nader onderzocht worden. De raad is het daar in principe mee eens, maar er zijn nog wel wat 'zorgpunten'.

Adger van Helden van het CDA spreekt van een 'bijzonder complex besluit met verregaande gevolgen'. Onder meer voor het huidige dorp Valkenburg. 'Dat moet een zelfstandig dorp blijven.' Om dat te bereiken, zou er een duidelijke scheiding moeten zijn tussen 'nieuw' en 'oud' Valkenburg. Van Helden: 'Twee aparte wijken'.

'Wat een raar verhaal', reageert Jaap Haasnoot van KiesKatwijk. 'Het CDA speelt in op onderbuik sentimenten. We willen toch juist voorkomen dat er een barrière ontstaat? Dan moet u niet een beeld van Sodom en Gomorra oproepen.'

Ralf Boland (D66) wijst eveneens op de verbinding. 'Er komt een grote toevoeging in onze gemeente en die moet je dan ook met die gemeente verbinden.'

'Weest u maar niet bang', sust wethouder Klaas Jan van der Bent het CDA. 'Er komt een dorp bij. De structuur van de oude dorpen zal niet veranderen.'

De raad verwacht volgende week donderdag, 23 november, een besluit te nemen over verdere plannen voor Locatie Valkenburg. Dan komen ook enkele financiële zaken aan de orde. Voor volgend jaar is er een bedrag van bijna een miljoen euro nodig voor verdere ontwikkeling van dat gebied. Dat bedrag wordt uit de Bestemmingsreserve Strategische Investeringen. Een deel van dat bedrag wordt door het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het voormalige vliegkamp, teruggestort.