Grip op de Knip: Hulpvrager zoekt de schuld niet bij zichzelf

Maatjes n Grip op de Knip is een instelling in Katwijk die mensen met financiƫle problemen bijstaat. Vrijwilligers (maatjes) helpen de hulpvragers hun administratie op orde te brengen en ze weer op het juiste pad te brengen. In 80 procent van de gevallen lukt dat, maar soms ook niet.

Piet is 40 jaar. Hij woont in een huurwoning. Als de Grip-vrijwilliger Klaas arriveert voor een eerste gesprek, is het binnen een ongelofelijke puinhoop. ,,Schrikbarend'', zegt Klaas.

Het lijkt hem een goed idee om orde te gaan scheppen in de chaos. ,,Wij gaan het samen oplossen'', zegt Klaas. ,,Ik zeg tegen Piet dat we de administratie op orde moeten brengen. Dat hij de volgende keer als ik hem bezoek een perforator heeft gekocht. En dat hij de boel in huis gaat opruimen.'' Piet werkt niet mee. Als Klaas hem voor de tweede keer bezoekt, is er niks veranderd. Klaas ziet voor zich een man, die zichzelf niet onder controle heeft. ,,Er kijkt niemand naar hem om. Hij heeft allerlei problemen gehad en mist structuur in zijn leven.'' Piet leeft van de bijstand. Hij had nog niet eens zo lang geleden een baan, maar die zegde hij op. Zijn baas, een bloemenhandelaar, wilde dat hij langer ging werken. Daar had hij geen trek in en meldde zich ziek.

Piet liet tot voor kort de financiƫle administratie uitvoeren door een zogeheten bewindvoerder. Die betaalde de huur van Dunavie en andere rekening. De bewindvoerder keerde Piet wekelijks 80 euro uit. Klaas: ,,Op een gegeven moment zei Piet dat de rekeningen niet meer door de bewindvoerder werden betaald en weer naar zijn adres in Katwijk werden gestuurd. Daar ben ik achteraan gegaan en bleek dat de overeenkomst met die bewindvoerder was gestopt.''

Problemen door gemis aan structuur in zijn leven

Piet heeft nu een stapel ongeopende rekeningen op tafel liggen, waarmee hij niets heeft gedaan. Klaas twijfelt of hij doorgaat met de hulpvrager. ,,Het probleem is dat hij niet wil meewerken. Hij geeft iedereen de schuld en zoekt de fout niet bij zichzelf. Het ligt nooit aan Piet, hij heeft overal een excuus voor. Hij moet ook meewerken aan een praatclub van Welzijnskwartier, vanwege zijn drankgebruik. Ik heb hem verschillende keren gevraagd of hij drankverslaafd is want dan moet hij doorverwezen worden naar verslavingszorg De Brug.''

Klaas zegt dat hij hoogstwaarschijnlijk zijn handen van deze hulpvrager aftrekt. ,,Dit is trekken aan een dood paard!''

(Om privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd. Vragen: coordinator@gripopdeknipkatwijk.nl, www.gripopdeknipkatwijk.nl, 0622062590)