Wat is homeopathie?

Vaak staat homeopathie in de belangstelling in de kranten en media. Wat houdt homeopathie eigenlijk in?

De Duitse arts Dr. Samuel Hahnemann is de grondlegger van de moderne homeopathie. In de homeopathie gaat men uit van het zogenaamde 'simila' principe. Dit houdt in dat het gelijke met het gelijke wordt bestreden. Klachten worden bestreden met stoffen die in bepaalde dosering juist diezelfde klachten kunnen veroorzaken.

De gedachte hierachter is dat het eigen immuunsysteem van het lichaam wordt gestimuleerd om de vervelende klachten te bestrijden.

De stoffen die gebruikt worden, zijn in dusdanige lage dosering met de juiste hulpstoffen en bovendien op zodanige wijze behandeld dat de werking volgens deze theorie versterkt wordt.

Vaak wordt van de homeopathie gezegd: 'Baat het niet, dan schaadt het niet'. Dit is niet altijd waar.

Het is belangrijk om bij klachten eerst uw arts te raadplegen voordat u zelf met homeopathie aan de slag gaat.

Homeopathie wordt vaak verward met kruidengeneesmiddelen. Kruidengeneeskunde wordt ook wel fytotherapie genoemd.

Bij fytotherapie worden extracten van planten verwerkt in drankjes en tabletten. De verwarring wordt extra versterkt doordat sommige fabrikanten hun kruidengeneesmiddelen als homeopathie bestempelen.

Veel mensen denken dat kruiden natuurlijk zijn en daardoor geen kwaad kunnen. Niets is minder waar. Denkt u bijvoorbeeld aan sint Janskruid, daar ontstaan vaak problemen mee in combinatie met andere geneesmiddelen.

Wilt u meer informatie over kruidengeneesmiddelen of homeopathie?

U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.