Organist Martin Mans. | Foto: pr
Organist Martin Mans. | Foto: pr Foto: pr

Jubileumconcert Martin Mans in Oude Kerk

Zee n Organist Martin Mans geeft zaterdag 18 november een concert op het Van den Heuvelorgel in de Oude Kerk in Katwijk. Hij brengt een programma ten gehore met improvisaties en orgelwerken.

De variaties gaan over allerlei thema's van geestelijke liederen tot melodieën uit de klassieke en populaire muziek. Het thema 'de zee' komt altijd terug als Mans in Katwijk speelt.

Hij brengt met behulp van de het uitgebreide aantal registers de immense watermassa tot 'leven.' Martin Mans is dit jaar 40 jaar organist en besteedt daar aandacht aan tijdens zijn orgelconcert.

Improviseren is Martin Mans op het lijf geschreven en van jongs af aan beoefent hij deze kunst. Hij heeft talrijke cd's vervaardigd die gevuld zijn met improvisaties over uiteenlopende thema's. Mans: 'Ik speel ontzettend graag op de Van den Heuvelorgels in Katwijk, vanwege de inspirerende klank en de vele registratiemogelijkheden. Deze keer in het witte kerkje aan de Boulevard.'

Jubileum

Het is 40 jaar geleden dat Martin Mans zijn eerste vaste aanstelling als organist kreeg in zijn geboortedorp.

Sinds hij beroepsmatig organist en dirigent is, is zijn carrière in een stroomversnelling terecht gekomen. Zijn cd's met improvisaties zijn geliefd bij een groot publiek en nog steeds brengt hij jaarlijks een nieuw exemplaar uit met creaties die zeer tot de verbeelding spreken.

De gedreven musicus geeft per jaar het reusachtige aantal van 250 concerten. Naast organist is hij dirigent van vier mannenkoren en drie kleinere vocale ensembles.

Jubileumconcert Martin Mans in de Oude Kerk, Boulevard 109, Katwijk, aanvang: 20.00 uur. Toegang: 10 euro. Online 9 euro.

Voorverkoop kaarten bij Chr. Boekhandel Het Baken, Secr. Varkevisserstraat 37, Katwijk. Er is ook kaartverkoop aan de kerk. Leden van PCOB/KBO/ANBO betalen 8 euro; kinderen t/m 11 jaar 5 euro. Reserveren kan op www.martinmans.nl of 06 25391903.


Voedselactie Stichting Kind In Oost-Europa

n In november deur-aan deurcollecte

Hulp n In de week voor de Kerst gaan acht vrijwilligers namens de Katwijkse stichting Kind in Oost-Europa naar Roemenië om kansarme gezinnen te verblijden met een volle tas boodschappen. Het geld hiervoor hopen we bij elkaar te krijgen door een collecte in Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg in de november.

In Roemenië worden de pallets vol boodschappen ingekocht bij de plaatselijke Lidl en samen met Roemeense vrijwilligers wordt alles vervoerd, verdeeld en ingepakt. De organisatie hoopt 300 tassen te kunnen vullen. Dit is een hele organisatie en voor ons een oefening in geduld. In Roemenië gaan de dingen nou eenmaal anders dan in Nederland.

In vier dagen worden al deze tassen door de vrijwilligers zelf in twee busjes rondgebracht in de omliggende arme dorpen rond Boekarest Onze contactpersonen in Roemenië helpen ons volop daarbij. Zij brengen ons steeds bij de allerarmsten gezinnen. Ook delen de vrijwilligers Bijbels, dekens, dekbedden, kleding en schoenen uit. De ervaring is dat er nog steeds veel nood en armoede is in Roemenië. De reacties van mensen zijn vaak hartverwarmend.

In Roemenië valt de winter vroeg in en zijn er is deze week al begonnen met het uitdelen van hout, omdat er al berichten waren van gezinnen die in de kou zitten en zelf geen hout kunnen kopen.

Kind in Oost-Europa is heel dankbaar voor de collectanten die door weer en wind deze maand hiervoor gaan collecteren. Zonder hun hulp en uw gift zou deze broodnodige voedselactie niet mogelijk zijn. U mag uw gift voor dit doel overmaken naar St. Kind in Oost-Europa NL60 RABO 0331 8784 61.


n Boekenclubavond in de bieb

Lezen n Wie herkent dat? Dat als je een prachtig boek hebt gelezen, dat je er dan graag met iemand over wilt doorpraten en dat je wilt delen wat het heeft losgemaakt.

Die mogelijkheid biedt Bibliotheek Katwijk met een laagdrempelige en gezellige boekenclubavond op woensdag 22 november om 19.30 uur in de Hoofdbibliotheek.

Het boek dat centraal staat op deze avond is 'Het oude land' van de schrijfster Dörte Hansen. Het lezen van een boek is een persoonlijke ervaring, maar de deelnemers aan deze boekenclubavond zullen ervaren hoe verbonden je je kunt voelen met mensen die houden van dezelfde boeken en net zo genoten hebben als jijzelf. De drie bibliotheekmedewerkers die deze avond begeleiden, zorgen bovendien voor een persoonlijke toegift met actuele leestips.

De roman 'Het oude land' is in de bibliotheekvestigingen te leen. Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze boekenclubavond op woensdag 22 november om 19.30 in de Hoofdbieb.

Er zijn 15 toegangskaarten te koop in de bibliotheekvestigingen en via www.bibliotheekkatwijk.nl. Kosten hiervan zijn € 6,- voor leden en € 8,- voor niet-leden (inclusief hapje en drankje).