Feestjes

Mijn columns schrijf ik al vele jaren gezeten op een bureaustoel van 15 jaar oud. Geweldige stoel, volop verstelbaar en aan de bekleding mankeert nog niets. Hij kostte destijds 69 euro. In het gemeentehuis worden binnenkort stoelen geplaatst die tien keer zo duur zijn. Niemand die daar bezwaar tegen maakt. Opmerkelijk als je bedenkt dat bijvoorbeeld ruim 25% van de Dunavie huurders leeft onder de armoedegrens. Met 700 euro, de prijs van een enkele stoel, kun je een hoop armlastige mensen blij maken. Helaas ziet men dan in Katwijk anders.

Kinderen voorzien van lampionnen, geschminkt en gekleed in vreselijke creaties stonden zaterdag opeens voor de deur. Ik deinsde terug toen ik de deur opende en deed alsof ik schrok. Een klein meisje stapte naar voren en riep: 'U hoeft niet te schrikken hoor mevrouw, we zijn niet echt'. 'Maar wel harstikke eng', riep ik. De kids gilden het uit, graaiden in mijn snoeptrommel en vertrokken weer. Ja, Halloween. Een Amerikaanse verkleedpartij waarin levende lijken een hoofdrol dienen te spelen. Overal kwam je ze de afgelopen dagen tegen. Vooral de kerken hebben grote moeite met dit gebeuren. Begrijpelijk, kerken verspreiden liever het licht in plaats van de duivelse duisternis. Ja, want het is wel een duivels feestje, althans dat vertelde mij een buurtjochie. Ik vroeg hem waarom hij niet bij me langs was geweest voor snoep. Hij zei: 'mevrouw het is een feestje van de duivel en die doet alleen maar slechte dingen'. Ik vroeg hem: 'maar vind je het niet jammer dat je het snoepgoed hebt gemist'. Hij antwoorde: 'Nee hoor, ik heb zaterdag avond fijn geknutseld en snoep gekregen bij het Lichtjesfeest in onze kerk in Katwijk'. Ja, dacht ik, die begrijpen het, niet klagen maar een alternatief bieden. Misschien een idee voor de kerken in Rijnsburg.

Naast de Halloween perikelen was daar ook nog de ophef rond het eindejaarsfeest van SKA. Zij organiseren oudjaarsavond een feestje met als thema 'De Eindtijd'. Nou, daar moet je         in Christelijk Katwijk niet mee aankomen. Helemaal niet als je op de posters een afbeelding plaatst van een persoon die wel erg op Jezus lijkt. By the way: het feestje wordt ook nog eens gesponsord door de gemeente. Ja, dat is pijnlijk. Voor alle duidelijkheid, steeds meer wetenschappers raken er van overtuigd dat onze wereld zich al lang in de Eindtijd bevindt. Door industrialisatie, de uitstoot van vuile stoffen en de snelle bevolkingsgroei helpen we onze wereld voorgoed naar de knoppen. De opwarming gaat namelijk veel sneller dan we dachten en door de klimaatsverandering zal onze aarde binnen 50 jaar onleefbaar worden. Dat zijn geen leuke vooruitzichten, wellicht maken we daarom van alles maar een feestje. Voordat je het weet is het je laatste feestje. Reageren:
uicatcher@gmail.com