Afbeelding
Foto: pr

Uitvoering oratorium Jozef door Rijnstreekkoor en VZOS Oosterland

Zang n Het oratorium ´Jozef´ wordt op 17 november a.s. voor het eerst uitgevoerd in de Duin- en Bollenstreek. Dit nieuw geschreven werk vertelt het eeuwenoude verhaal van Jozef op een bijzondere manier. Twee koren, een orkest en solist Jacob Schenk (Jozef) brengen het verhaal op een vernieuwde en toegankelijke wijze.

Om de uitvoering extra kracht bij te zetten, is er een uniek samenwerkingsverband gestart tussen twee koren. Het Rijnstreekkoor uit Katwijk en het koor Vooruitgang Zij Ons Streven (VZOS) uit Zierikzee besloten dit oratorium gezamenlijk uit te voeren. De eerste, in Zierikzee, heeft inmiddels met veel succes plaatsgevonden. De hoogste tijd voor een concert in de buurt van de thuishaven van het Rijnstreekkoor. Gekozen is voor de Oude Jeroenskerk in Noordwijk. Een prachtige locatie voor de uitvoering van een dergelijk werk. Behalve de 150 stemmen van de beide koren en Jacob Schenk die de rol van Jozef vertolkt is er een veertienkoppig orkest dat koren en solist zal begeleiden.

Bijzonder is dat de componist van het oratorium, Marco den Toom zelf een van de begeleiders is. Hij zal het orgel bespelen, André van Vliet de vleugel. De overige musici vormen het ´L´Orchestra Particolare´. De beide koren staan onder leiding van Jan Verhoef (Rijnstreekkoor) en Adriaan Hoek (VZOS). De teksten van dit oratorium zijn van Judith Verwaard-van Beelen en Bert Noteboom. Wijze geschiedenislessen welke in het oratorium zijn meegenomen, vinden we ook veelvuldig in het heden terug. Juist dit maakt ´Jozef´ actueel en zeer toegankelijk. De prachtige muziek maakt het luisteren naar ´Jozef´ een bijzondere beleving.

Het oratorium Jozef wordt uitgevoerd op 17 november a.s. in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk. Aanvang concert 20.00 uur. Toegang € 20 (inclusief consumptie). Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de leden van het Rijnstreekkoor of voorafgaande aan het concert in de kerk.


Schrijfavond Amnesty International

Brieven n Vrijdagavond 3 november wordt van 19 tot 20 uur aan de leestafel van 'De Burgt' een schrijfavond gehouden van Amnesty International. Er kunnen weer brieven worden verstuurd over actuele mensenrechtenschendingen.

Sinds de oprichting in 1961 ijvert Amnesty voor het respecteren van mensenrechten. Er is sindsdien in de wereld veel veranderd en verbeterd, maar schendingen van mensenrechten gaan door en steken soms weer plotseling de kop op.

De manier van actievoeren is in de loop van de jaren ook veranderd. Aan veel acties kan op een gemakkelijke manier via internet(www.amnesty.nl) worden deelgenomen en dat is ook te merken aan het bezoek van de schrijfavonden. Veel mensen maken het zich nu gemakkelijk door een schrijfabonnement af te sluiten. De brieven met enveloppen en postzegels worden dan 5 keer per jaar thuisbezorgd tegen vergoeding van de kosten. Het voordeel is ook dat men automatisch herinnerd wordt om mee te doen. Opgeven voor een schrijfabonnement kan via email: elderingg@gmail.com. Bellen mag natuurlijk ook (071-4020815).

De brieven gaan deze keer naar Saoedi-Arabië, Iran en Indonesië.

In Saoedi-Arabië kreeg Abdulaziz al-Shubaily in mei 2016 een gevangenisstraf van acht jaar en een even lang reisverbod. Ook mag hij niet meer publiceren op sociale media.

De Iraanse vakbondsactivist Reza Shahabi moest op 9 augustus 2017 terug naar de gevangenis om zijn celstraf uit te zitten. Sindsdien is hij in hongerstaking. Het gaat slecht met zijn gezondheid en hij heeft dringend medische zorg nodig.

In Indonesië viel een gewelddadige menigte op 17 september 2017 de onafhankelijke instituten voor rechtshulp van Indonesië en Jakarta aan, die in hetzelfde gebouw in Jakarta zijn gevestigd. Bijna duizend gewelddadige 'anticommunisme'-demonstranten verzamelden zich op 17 september op de stoep van de organisaties in Jakarta. De woedende menigte gooide stenen naar het kantoor en naar honderden politieagenten die het terrein bewaakten. Aan de autoriteiten wordt gevraagd om de veiligheid van de instituten te garanderen.


Expositie schelpfiguren Theo Koster

Gemeentehuis n De hele maand november exposeert Theo Koster zijn schelpfiguren in de hal van het gemeentehuis. Zijn werken zijn te bekijken tijdens openingstijden.

Koster wandelt graag op het strand op zoek naar mooie schelpen. Onder invloed van eb en vloed krijgt elke schelp zijn eigen, unieke uitstraling. De schelpen gaan thuis in verschillende kratten. Daarna laat Koster zijn fantasie de vrije loop en combineert hij schelpen tot ware kunstwerken. Een vogel, een draak of een personage: hij creëert een diversiteit aan voorstellingen en vormen.

Koster werkt vaak 's avonds aan zijn creaties.

De meeste objecten van Koster zijn gemaakt met schelpen uit Bretagne, waar hij veel zomers doorbrengt. Dit levert al gauw 15 tot 20 creaties op. U kunt de hele maand november de mooiste en meest bijzondere schelpfiguren komen bewonderen in de hal van het gemeentehuis.

Afbeelding