Nieuwe dure bureaustoelen voor gemeentehuis

Noodzakelijk n De bureaustoelen op het gemeentehuis zijn aan vervanging toe. De 'economische én technische levensduur van de huidige bureaustoelen is verstreken', meldt de gemeentelijke afdeling Bedrijfsvoering aan het college van burgemeester en wethouders.

Die afdeling laat verder weten dat 'een groot deel van de huidige bureaustoelen in dusdanig slechte staat is, dat het noodzakelijk is die te vervangen'. Een groot deel van de huidige bureaustoelen is versleten, defect of allebei. Zittingen zijn gescheurd, gasveren zijn defect, waardoor de zitting niet meer in hoogte verstelbaar is, en de stoelen voldoen niet meer aan de huidige Arbonormen.

Het gaat om bijna 350 stoelen, die in twee jaar geleverd moeten worden. Shoppen bij een lokale of regionale bureaustoelenleverancier gaat niet. Zelfs niet bij een landelijke leverancier. Deze inkoopopdracht moet Europees worden aanbesteed en daar is een 38 pagina's dik aanbestedingsdocument voor nodig.

700 euro per stuk

In de begroting 2018 is voor die nieuwe bureaustoelen 237.000 euro opgenomen, verdeeld over twee jaar, respectievelijk 130.00 en 107.000 euro. Dat komt neer op bijna 700 euro per stoel. De gemeente gaat op zoek naar nieuwe bureaustoelen, waar vooral een duurzaamheidspredicaat aan hangt. De bureaustoel moet minimaal 95% recyclebaar materiaal bevatten en al voor minimaal 45% uit gerecycled materiaal bestaan.

De gemeente verwacht verder een garantietermijn/levensduur van minimaal 8 jaar en onderdelen moeten minstens tot 10 jaar nog naleverbaar zijn.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat 'de bureaustoelen aan vervanging toe zijn en straks intensief gebruikt moeten kunnen worden in het vernieuwde gemeentehuis'. Naast de arbo- en duurzaamheidseisen moet de stoel 'voor nagenoeg iedereen geschikt zijn ivm de inrichting van het nieuwe kantoor'. Door Europees aan te besteden hoopt de gemeente 'op goede concurrentie en een gunstige prijs voor de gemeente (ruim) binnen dat budget van 237.000 voor 341 stoelen'.