Cees van Klaveren gaat van zijn vrije tijd genieten. | Foto: PvK.
Cees van Klaveren gaat van zijn vrije tijd genieten. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Voor chauffeur Cees van Klaveren zit het er op

n Afscheid van de vrachtwagen * Tijd voor andere dingen

Pensioen n Zondag 29 oktober is de officiële dag dat Cees van Klaveren (65) met pensioen gaat. Op die dag is hij echter al enkele weken gewend aan een ontspannen leventje. Want enkele weken daarvoor eindigde zijn arbeidzame periode die op 15-jarige leeftijd begon. Samen met echtgenote Maria heeft hij zijn openstaande vakantiedagen benut als voorproefje op de vele vrije uren die hij nu voor de boeg heeft. Eén ding is zeker: hij gaat het leven op de vrachtwagen missen.

Door Piet van Kampen

De 'man in ruste' zit op z'n gemakje en blikt terug op zijn arbeidzame leven. 'Het is wel even wennen nu de wekker niet meer bij nacht en ontij afloopt', glimlacht Van Klaveren fijntjes. De wekker die hem riep voor zijn dagelijkse plicht om de kost te verdienen. De ontelbare uren en kilometers achter het stuur van de vrachtwagen liggen achter de man die al op zijn vijftiende jaar de handen uit de mouwen stak. 'Ik zat op de Tuinbouwschool maar ik had geen zin meer om te leren en wilde gaan werken, net als andere vrienden, en het zelfde gaan doen als mijn vader. Ik stond te springen om aan de slag te gaan'. De jonge Cees begon als bijrijder bij aardappelen, groente- en fruitgroothandel Cees van der Mey. Ook verrichtte hij hand- en spandiensten op de Centrale Groothandelsmarkt in Amsterdam, de standplaats van de firma. Na een korte periode werden Bert van den Eijkel en Willem Heemskerk, beiden ook groothandels in AGF, zijn werkgever. 'Ik kon er meer verdienen', lichtte de inmiddels gepensioneerde toe. Er volgde ook nog een tussenfase als bloemenrijder naar Duitsland en Frankrijk. Na zijn diensttijd was er in de directe omgeving geen job voorhanden en werd hij chauffeur bij transportbedrijf Van der Meijden in Koudekerk.

Terug naar de roots

Op een zekere dag dronken vader Piet en Krijn van der Spijk in huize Van Klaveren samen een bakkie. Van der Spijk die samen met zijn vijf broers ook in de AGF groothandel zat, bood de jonge Van Klaveren een baan aan. Een schot in de roos, want vanaf dat moment zou hij zijn nieuwe werkgever tot aan zijn pensioen 44 jaar lang dienen. Terug dus naar de job die hij ooit als puber begon. 'Ik werd er chauffeur en werkte ook op de markt met allerhande werkzaamheden en genoot veel vrijheid. Ik mocht er van alles, het was een fijne baas', blikt Cees voldaan terug. 'Het liefst was ik onderweg op de vrachtwagen het land in, naar allerlei veilingen van Groningen tot Venlo en Kampen'.

Jarenlang werkte Van Klaveren zes lange dagen in de week voordat de zaterdag, mede door toedoen van echtgenote Maria, zijn vrije dag werd. 'Als hij voorheen thuis kwam was hij erg moe en aan een slaapje toe. Veel vrije tijd bleef er op zondag niet voor hem en het gezin over', vertelt zijn wederhelft. Maar nu met de vrije zaterdag kreeg hij in de weekenden meer tijd om met zijn kinderen iets te doen. Met Jeffrey mee naar de ijsbaan, met Wesley naar het voetballen en ook naar de voetballende kleinkinderen Isa en Noa van zoon Peter die jeugdtrainer is.

Nu er een zee van vrije tijd is aangebroken zijn de eerste plannen al gesmeed. De racefiets wordt weer opgepakt, samen met zijn jeugdvriend Freek van Delft, die hij laatst bij toeval na heel veel jaren, weer ontmoette. 'Freek was direct in voor het idee. Ik hoorde dat oud klasgenoot Jan Dirk de Koning, ook gepensioneerd is en die ga ik ook benaderen. Hij racefietst ook', blikt Cees enthousiast vooruit. 'Ook ga ik leuke dingen met Maria doen', belooft hij met een knipoog naar zijn echtgenote. Op zaterdag 4 november biedt de firma K. van der Spijk en Zn. Groothandel in Groenten en Fruit, Cees een afscheidsfeest aan in partycentrum 'La France' in Oegstgeest. Als blijk van waardering na 44 jaar trouwe dienst van een gedreven werknemer.


Woonlastenfonds tweede kans

Politiek n De gemeenteraad heeft vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering 50.000 euro beschikbaar gesteld voor het Woonlastenfonds. Dat fonds moest flink op de schop.

Uit een evaluatie bleek, dat het fonds nadat het in 2015 werd ingevoerd, niet goed heeft gefunctioneerd. Het Woonlastenfonds is opgericht voor mensen die plotseling met geldproblemen te maken krijgen en daardoor de huur van hun huis niet meer kunnen betalen. Twintig mensen meldden zich bij de gemeente, maar uiteindelijk werden alle aanvragen voor een bijdrage uit het fonds afgewezen.

De gemeente hoopt met een nieuwe regeling 'beter maatwerk' te kunnen bieden. De aanvragen worden beoordeeld door een bestuur, dat bestaat uit twee vertegenwoordigers namens de gemeente en Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek, met daarnaast een onafhankelijk lid. Het bestuur wordt geadviseerd door wooncorporatie Dunavie en Stichting Grip op de Knip, die mensen kan begeleiden bij een persoonlijk budgetplan. Voor de nieuwe regeling komen mensen in aanmerking die in een jaar tijd een inkomstendaling van 7,5 procent doormaken. Eerder was dit nog een daling van 15 procent binnen drie maanden. Het maximaal inkomen is vastgesteld op 2.500 euro netto.

Wethouder Krijn van der Spijk benadrukt het belang van het fonds. 'Een daling van het inkomen kan leiden tot een huisuitzetting. Dat heeft een enorme impact op iemand zijn leven.' De wethouder antwoordde op vragen van de raad, dat de eerder afgewezen personen weer worden opgezocht. 'Zij kunnen weer opnieuw een aanvraag indienen.'

VVD en Hart Voor Katwijk (HVK) stemden tegen de nieuwe regeling voor het fonds. Gijsbert Schrijvers (HVK) heeft zijn bedenkingen bij de manier waarop met het woonlastenfonds wordt omgegaan. 'Mooie regels, maar in de laatste regels staat dat het bestuur mag afwijken van deze regels. Dan kunnen de regels net zo goed de prullenbak in.'