Cees en Sjaak Ouwersloot zijn trots op hun zaak. | Foto: PvK.
Cees en Sjaak Ouwersloot zijn trots op hun zaak. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Ouwersloot Snackbar Eetcafé jubileert

n Van mobiele snackwagen tot prachtig horecabedrijf

Feest n Morgen, vrijdag 27 oktober is het vijftig jaar geleden dat Cees Ouwersloot senior met zijn mobiele snackwagen de omgeving in trok om zijn snacks aan de man te brengen. Ook was hij op kermissen en markten paraat. Noordwijkers, Katwijkers, Wassenaarders en natuurlijk zijn eigen dorpsgenoten behoorden tot de klantenkring. Ouwersloot werd een begrip in Rijnsburg. Nu, vijftig jaar later, vieren zijn zonen Sjaak (36) en Cees (35) het jubileum waarvan zij hun klanten willen laten profiteren.

Door Piet van Kampen

Er is in de loop der jaren veel veranderd in de wereld van een snelle hap of een 'samengestelde' sobere gemaksmaaltijd voor thuis. Vroeger was het assortiment snacks vrij beperkt. Met een patatje, kroketje, frikadelletje, een nasi- of bamieballetje zijn de belangrijkste producten wel zo'n beetje genoemd.

Langzamerhand kwamen er meer lekkere happen bij. 'Toen de kaassoufflé er bij kwam verkocht onze vader er maar één op een dag', lacht het tweetal. 'Tegenwoordig zijn het er tientallen'.

In 1970 opende vader Ouwersloot een bescheiden keetje – zoals de beide zonen het noemen- aan de Spinozalaan. Ondanks een vaste stek bleef ook de mobiele snackbar nog naar de diverse bestemmingen rijden, totdat de nieuwbouw gereed was.

In 2010 werd de huidige snackbar-eetcafé geopend. Een prachtig modern pand met veel ruimte. Zowel in het voorste gedeelte, waar de klanten hun keuze kunnen maken uit het smakelijk ogende assortiment, als aan de achterzijde. Die is ingericht met een fraaie bar en gezellige zitjes.

Tijdens mooie dagen kan men er ook op het ruime terras genieten van de producten, die gedeeltelijk in de eigen keuken worden bereid. Salades, saté, shaslick en shoarma zijn hier bekende voorbeelden van. Ook het Broodje Vlam doet het uitstekend. Nadat vader Ouwersloot de zaak aan de huidige eigenaren Sjaak en Cees had overgedragen, kwam hij nog regelmatig even een kijkje nemen totdat hij enkele jaren geleden overleed. De beide ondernemers weten zich omringd door een team van veertien medewerkers die de klanten met veel enthousiasme bedienen.

Jubilaris trakteert

Als op vrijdag 27 oktober het bedrijf exact vijftig jaar bestaat trakteert Ouwersloot haar klanten. Kroketten, frikandellen, bamie-en nasischijven en kaassoufflés worden dan voor slechts € 0,50 aangeboden. Dat wordt dubbel smullen zowel van de lekkernijen als van het zeg maar, 'terug in de tijd' prijsje. De tijd waarin Ouwersloot van mobiele snackbar tot het huidige prachtige horecabedrijf is geworden en al jarenlang een begrip is.


Zeven partijen willen Stemwijzer voor gemeenteraadsverkiezing

Initiatief n De komst van een lokale stemwijzer voor Katwijk lijkt een stapje dichterbij. Zeven partijen (D66, VVD, GemeenteBelangen, PvdA, KiesKatwijk, CDA en De Lokalen) hebben gezamenlijk een initiatief voor een stemwijzer ingediend bij het college van burgemeester en wethouders.

SGP, ChristenUnie en Hart Voor Katwijk hebben het voorstel niet ondertekend.

De komst van een stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar, werd in september al besproken in de wandelgangen. Nu ligt er een concreet plan op tafel.

De partijen willen met de stemwijzer de Katwijkse inwoners meer betrekken bij de lokale politiek. De stemwijzer moet de inwoners op een snelle, digitale manier informeren over de standpunten van alle partijen. Daarnaast hopen de initiatiefnemers op een hogere opkomst.

De laatste verkiezingen voor de gemeenteraad waren op 19 maart 2014. De opkomst van de kiesgerechtigden lag toen op 56,5 procent. Er werden 26.996 stemmen uitgebracht.

Stemwijzer

De partijen willen gebruik maken van 'Stemwijzer', een kieshulp van ProDemos. Die stemwijzer kost volgens de initiatiefnemers 11.500 euro.

In maximaal dertig stellingen komen de belangrijkste zaken die bij de verkiezing in Katwijk spelen aan de orde. Het reageren op deze stellingen levert de gebruikers het beeld op met welke politieke partijen zij de meeste overeenkomst hebben. Politieke partijen kunnen hun standpunt bij elke stelling van een toelichting voorzien.

Het opzetten van een stemwijzer kost zo'n vier tot zes weken. Na de gemeenteraadsverkiezing willen de partijen de voorbereiding, realisering en uitvoering van de stemwijzer evalueren in een fractievoorzitter overleg.

Met de stemwijzer inwoners meer betrekken bij de lokale politiek

Op donderdag 9 november wordt in de raadsvergadering een besluit genomen over de komst van stemwijzer. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2018 op 21 maart.