n Mantelzorger in gevecht met Dunavie

Ingezonden n Ergens begin half juni 2017 kom ik bij de heer Heemskerk en zie tot mijn verbazing dat het pad naar zijn achteringang is geblokkeerd door twee plantenbakken van zijn buurvrouw op de Dennenlaan. Op mijn vraag of zij ze wil verwijderen, krijg ik als antwoord dat zij daarvoor toestemming nodig heeft van wooncorporatie Dunavie.

Heemskerk is afhankelijk van de achterdeur, omdat hij niet meer kan lopen, op zijn bed ligt en de voordeur dus niet kan openen. Contact opgenomen met Dunavie, maar geen antwoord. Dan maar naar het kantoor van Dunavie om daar over deze zaak te spreken, maar de medewerker sociaal beheer was niet bereikbaar. De vriendelijke vrouw aan de balie vond, na het zien van de foto's, dat dit niet kan en zou het doorgeven.

Geen antwoord

Niets gehoord van Dunavie. Begin juli maar een brief geschreven aan de directeur. Helaas geen antwoord. Dan maar weer een mail gestuurd naar de medewerker, die mij nu antwoord dat de heer Heemskerk door hem mondeling op de hoogte is gesteld van de toestemming voor de plantenbakken. Ook de thuiszorg is hierover geïnformeerd. Op 15 juli heb ik de medewerker gevraagd om een schriftelijke bevestiging van de toestemming van de plantenbakken, die mij is toegestuurd.

Met deze schriftelijke toestemming heb ik contact opgenomen met een rechtsagent. Ook contact opgenomen met het Welzijnskwartier, die mij het telefoonnummer gaf van iemand die ons kon helpen. Na een telefoongesprek beloofde een mevrouw, dat zij de medewerker sociaal beheer van Dunavie wel zou bellen om dit op te lossen. Niets meer van gehoord.

Op 20 juli plotseling een mail van de Dunavie-medewerker, dat hij vanwege privacyregelgeving niet meer met mij inhoudelijk op de zaak kan ingaan en een tip dat Heemskerk maar toestemming moest vragen aan Dunavie of hij een pad mocht aanleggen naast het geblokkeerde bestaande pad.

Op 21 juli maar weer een mail gestuurd naar de directie van Dunavie en kreeg een mail terug dat ik binnen vijf dagen antwoord kon verwachten. Daarna niets gehoord van de directie.

Op 25 juli een mail van de medewerker, dat het normaal is dat bezoek en thuiszorg gebruik moeten maken van de voordeur en niet van de achterdeur en dat bezoek ook gebruik kan maken van het pad via de andere zijde van het huis. Jammer dat hij niet weet dat dat er niet is, terwijl hij toch bij Heemskerk is geweest.

Toen maar contact opgenomen met een andere medewerker van Dunavie over het probleem en met haar een afspraak gemaakt dat zij komt kijken. En warempel, zij vond dat de blokkade niet kan en zij zou het aan haar collega zal meedelen.

En ja hoor, een mail van de medewerker dat hij de buurvrouw na overleg met zijn collega opdracht heeft gegeven de plantenbakken te verwijderen. Drie weken later is er nog niets gebeurd, maar weer aan de bel getrokken.

Contact opgenomen met de wijkregisseur van de gemeente, die dit ook een belachelijke zaak vond en de Dunaviemedewerker daarover zou bellen. Weer een mail Dunavie, dat de bakken binnen een week zouden worden verwijderd en de buurvrouw daarvoor geen tijd had gehad, vanwege het organiseren van een begrafenis.

De volgende week geen bak weg. Toen maar weer de medewerkster van Dunavie gemaild, die na contact met de buurvrouw haar nog een week extra heeft gegeven vanwege familieomstandigheden.

Een week later een bak verwijderd en een kleine doorgang naar de achterdeur, waar amper een fiets doorheen kan. Maar weer aan de bel getrokken en tot mijn grote verbazing heeft er op vrijdagmiddag 29 september een medewerker van Dunavie, zonder mij te hebben ingelicht, samen met de buurvrouw de bak iets opgeschoven, zodat er een rollator doorheen kan. Voor wie is niet duidelijk, want Heemskerk komt helemaal niet meer buiten en het pad is nog steeds gedeeltelijk geblokkeerd.

Dit is mijn trieste verhaal na heel veel werk als mantelzorger voor een probleem veroorzaakt door een buurvrouw, omdat zij last had van de thuiszorg en de boodschappen die werden bezorgd bij Heemskerk en gebruik maakten van zijn achterdeur, omdat hij de voordeur niet kan openen. Dunavie moet zich 'diep schamen' om dit te laten gebeuren en ik hoop dat de directie dit verhaal leest, want zij zijn niet bereikbaar voor problemen.

Wim Notenboom, al heel veel jaren mantelzorger voor de heer Heemskerk