Smalspoor ook op locatie Valkenburg

Aandacht n Al twaalf jaar lang is Stichting Stoomtrein Katwijk-Leiden bezig met uitbreiding van het smalspoor. Het smalspoormuseum wil dan ook graag betrokken zijn bij de ontwikkeling van voormalig vliegkamp Valkenburg. Maar tot grote verbazing van voorzitter Pieter van der Ham, zijn de plannen van de stichting niet ingetekend in het ontwerpend onderzoeksrapport van Bosch Slabbers Landschapsarchitecten.

Dat rapport werd vorige week donderdag tijdens de raadscommissie op het gemeentehuis besproken. Van der Ham maakte van die avond gebruik om de raad en het college van burgemeester en wethouders erop te wijzen, dat de toekomstige uitbreiding van het spoor wel degelijk moet worden meegenomen bij de ontwikkeling van locatie Valkenburg, waar Katwijk een testcentrum voor drones wil ontwikkelen in combinatie met bedrijven en 5.000 woningen. Van der Ham: 'De inpassing van een drie kilometer lang spoor moet je echt vanaf het begin meenemen'. De voorzitter is teleurgesteld en verdenkt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) van het tegenhouden van de plannen.

Wethouder Klaas Jan van der Bent denkt niet, dat het RVB het smalspoor uit het onderzoek heeft gehaald. 'Het zou mij verbazen. Ik heb geen enkele plaat gezien waar hij wel ingetekend was.' De wethouder geeft aan, dat er in het onderzoek geen plekken zijn gezocht voor individuele projecten en bedrijven. Dat komt volgens Van der Bent pas aan de orde bij de inrichtingsvisie voor het gebied buiten het vliegkamp, dat samen met de gemeente Wassenaar opgesteld moet worden. Op donderdag 9 november geeft de gemeenteraad zijn oordeel over het ontwerpend onderzoeksrapport.


Collecte

Opbrengst n De opbrengst van de jaarlijkse collecte voor het Fonds Verstandelijk Gehandicapten in Rijnsburg is dit jaar het geweldige bedrag van 4.022,-- euro. Alle collectanten en gulle gevers hartelijk dank.


Minder boetes

Hondenpoep n In de gemeente Katwijk zijn vorig jaar 12 boetes uitgedeeld aan hondeneigenaren die de poep van hond niet hadden opgeruimd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).Het aantal 'poepboetes' is hiermee sinds 2014 bijna gehalveerd. In dat jaar kregen 23 baasjes een prent voor de niet-opgeruimde poep van hun viervoeter. In 2015 waren dat er nog maar 14. Katwijkers worden het vaakst betrapt en beboet. Leiden komt in de Bollenstreek op de 2e plek met 4 boetes. In totaal kregen 1.236 hondeneigenaren in Nederland een boete. Dat heeft ruim 167.000 euro opgeleverd. De overtreding wordt bestraft met 140 euro. Minderjarigen betalen 70 euro. De boete voor overtredende hondenbezitters bedraag 140 euro, in het geval van minderjarigen 70 euro. De gemeente Katwijk startte in februari de campagne 'Houdt het schoon, dat is gewoon'. De opruimplicht is daarom in de gehele gemeente van toepassing.