Jacco Knape en Marie-José Fles (Noordwijk) bekijken de Duurzaamheidskrant. | Foto: Piet van Kampen.
Jacco Knape en Marie-José Fles (Noordwijk) bekijken de Duurzaamheidskrant. | Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Gemeenten samen op weg naar meer duurzaamheid

Inspiratie n Dinsdagmiddag was er een bijeenkomst van ondernemers uit Katwijk en Noordwijk. Op de Dag van de Duurzaamheid werd het thema uitvoerig besproken.

Door Piet van Kampen

Wethouder Jacco Knape voerde namens de gemeente Katwijk het woord en diens collega Marie-José Fles deed dit voor Noordwijk. Tijdens een bezoek aan Goeree-Overflakkee hadden beide veel inspiratie opgedaan om samen de handen uit de mouwen te steken.

Er is nog heel veel winst te boeken. Koos Burgmeijer van adviesbureau CCE had een rekensom gemaakt: 'Als op alle daken van de drie bedrijventerreinen in de beide gemeenten zonnepanelen zouden worden geplaatst zou dat voldoende energie opleveren voor Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Noordwijk. Binnen acht jaar is de investering terug verdiend'.

Knape meldde dat er in Katwijk in 2017 tien bedrijven het duurzaamheidslabel hebben gekregen. Hij spoorde ondernemers aan om ook aan de 'wedstrijd' voor duurzaam ondernemen mee te doen. In Katwijk werd 20Duurzaam20 opgericht. Doelstelling: het inzichtelijk maken van resultaten, het bevorderen en bewustwording van duurzame bedrijfsvoering. Ook op scholen wordt hier aandacht aan besteed. Het gaat tenslotte niet alleen om bedrijven maar ook in en om het eigen huis is er nog veel aan duurzaamheid te verbeteren.


Organisaties vinden elkaar in Duurzame kilometers

Intentie n Wethouder Krijn van der Spijk tekende namens gemeente Katwijk de intentieverklaring voor het initiatief Duurzame kilometers.

Met de intentieverklaring gaat de gemeente werknemers stimuleren met groene vervoersmiddelen naar het werk te komen. Ook het LUMC, Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, VNO-NCW West en gemeente Leiden tekenden de verklaring. Dit initiatief is ontwikkeld door de partners van Economie071, een samenwerkingsverband in de Leidse regio.

Betrokken organisaties werken nu samen aan minder verkeersbewegingen, minder CO2 uitstoot van voertuigen, betere bereikbaarheid en leefbaarheid en het stimuleren van duurzame alternatieven. Duurzaam in de zin dat er een blijvende gedragsverandering plaatsvindt en duurzaam in de zin dat het bijdraagt aan een fitte en gezonde levensstijl. Dit past goed bij wat de gemeente Katwijk eerder heeft besloten; namelijk om de gezondheid van medewerkers te bevorderen onder andere door bewegen te stimuleren.

De intentieverklaring heeft ook een praktische kant. Organisaties uit de Leidse regio wisselen ervaringen uit rondom de inzet van voorzieningen en maatregelen. Zo hoeft niet ieder het wiel uit te vinden en kan een succesvol gebleken aanpak snel door anderen worden omarmd. Hier wordt ook de verbinding gezocht met andere projecten van Economie071 zoals HUBspot (centrum voor innovatie en ondernemerschap) en het Centrum voor Vitaliteit.

De overige partners van Economie071 zijn uitgenodigd om de komende tijd het initiatief te ondersteunen door de intentieverklaring mee te ondertekenen. Vervolgens wordt die vraag ook gesteld aan de 100 grootste bedrijven in de Leidse regio. Bij deze uitrol, waarbij het initiatief zich als een olievlek verspreidt, wordt slim opgetrokken met Bereikbaar Haaglanden. Voor het versterken van de economie in de Leidse regio werken zes gemeenten, ondernemersverenigingen en onderwijs- en kennisinstellingen samen. Onder de vlag van Economie071 voeren zij gezamenlijke projecten uit.