Supermarkten worden regelmatig door klanten aangesproken waarom zij op zondag zijn gesloten. | Foto: CvdS.
Supermarkten worden regelmatig door klanten aangesproken waarom zij op zondag zijn gesloten. | Foto: CvdS. Foto:

Supermarkten en winkelketens willen open op zondag

Brief n Supermarkten en grote winkelketens in Katwijk willen open op zondag. Dat schrijven zij gezamenlijk in een brief aan de gemeenteraad.

De brief is ondertekend door Albert Heijn, Dirk van den Broek, Hoogvliet en Lidl. De supermarkten zijn niet de enige die in de brief pleiten voor zondag openstelling. Ook de Gamma, Karwei, Welkoop Rijnsburg en Tuincentrum de Mooij zijn onderdeel van het initiatief.

De ondernemers vragen de gemeenteraad 'om een algehele, dan wel verruimde ontheffing te verlenen voor het verbod voor winkels in Katwijk om op zondag geopend te zijn'.

'Bij onze klanten merken wij een steeds groter wordende behoefte aan (een algehele) zondag openstelling van winkels in Katwijk', schrijven Albert Heijn supermarktmanagers Bruce Peeters en Marcel de Droog namens de winkeliers. 'Regelmatig worden wij door klanten aangesproken op het feit dat wij op zondag zijn gesloten.'

Concurrentie

De ondernemers zien hun klanten op zondag uitwijken naar de gemeenten Noordwijk en Leiden waar de winkels wel op zondag open zijn. Dat leidt volgens hen tot 'oneerlijke concurrentie', omdat de winkels hier die mogelijkheid niet hebben.

Bovendien vinden ze dat er in Katwijk 'een ongelijk speelveld' is, omdat horecagelegenheden wél open mogen op zondag. De initiatiefnemers zijn er daarnaast van overtuigd dat het een positief effect heeft op de economie in Katwijk.

Voor de zondagsrust hoeft de gemeente zich volgens de ondernemers geen zorgen te maken.

Incidenten

'In de praktijk blijkt immers dat niet alle winkeliers gebruik zullen maken van de mogelijkheid tot zondag openstelling. Uit onderzoek blijkt ook dat de zondag openstellingen niet leiden tot een toename van incidenten in de directe omgeving van supermarkten die gebruik maken van deze zondag openstellingen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het merendeel van de bewoners in een gemeente waarin zondag openstelling van winkels op zondag mogelijk, geen extra overlast ervaren.'

Het gezelschap hoopt zo snel mogelijk met een delegatie van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders om de tafel te zitten.


n Winkeliers: 'Goed om een dag per week vrij te zijn'

Lokaal n Winkeliers staan niet te springen om een koopzondag in de gemeente Katwijk. De redactie van De Rijnsburger sprak een aantal winkeliers In de Hoftuin en in het Remisekoopcentrum en vroeg hen hoe zij in deze kwestie staan.

Kees van Delft van de Zonnetuin is absoluut niet voor openstelling van winkels op zondag. 'Het is goed om de zondagsrust in ere te houden. Als een supermarkt meent dat zij dit wel willen omdat ze anders omzet missen, geldt dit ook voor ons. Als de supermarkt in De Hoftuin opengaat, zullen wij dit zeker gaan merken', aldus Van Delft.

Eigenaar Jacques, van Dierenspeciaalzaak Dobey de Wit laat weten zeker niet op zondag open te gaan. 'Mensen hebben tijd genoeg om hun boodschappen te doen. Wij zijn van maandag tot en met zaterdag open. Ons personeel werkt al 32 tot 38 uur, terwijl ik zelf bijna 60 uur in de week werkzaam ben. Dat is toch wel genoeg'. Daarbij vraagt de Wit zich af of men bij openstelling op zondag wel rekening houdt met het milieu aspect. De supermarkten-winkels moeten op zondag bevoorraad worden. 'Het is natuurlijk niet aan mij, maar hoe zullen de omwonenden dit vinden als op zondagochtend in alle vroegte de vrachtwagen door de straten rijdt om de winkel te bevoorraden'.

Johan van Tilburg van Bakkerij Gebr. Van Tilburg meent dat deze kwestie twee kanten heeft. 'Zelf ben ik opgegroeid met de oude stempel: zondag is rustdag. Als je open bent op zondag, ben je nooit meer vrij. Aan de andere kant is de zondag mijn enige vrije dag om bijvoorbeeld zelf te gaan shoppen. Kleding kopen doe ik dan ook op deze dag. Als de supermarkten open gaan op zondag zullen ongeveer 5% van onze klanten, zo schat ik in, ook een broodje op zondag gaan kopen. De meeste van onze vaste klanten gaan naar de kerk en zullen onze winkels de andere dagen van de week blijven bezoeken. Gasten die de rit op gaan kopen op zaterdag hun broodjes, want zo zeggen ze, 'op dinsdag zijn deze nog vers'. Nee, wij gaan zeker niet op zondag open. Maar hoe het er over 10 jaar uitziet…..dat is dan wellicht een ander verhaal'.

Collega bakker Teun den Dulk van het gelijknamige bakkersbedrijf in het Remisekoopcentrum aan de Oegstgeesterweg laat weten ook niet op zondag open te gaan. 'We werken zes dagen in de week en hebben die ene rustdag gewoon nodig. Als bakker heeft het mijn inziens geen zin om later op de dag (zoals de supermarkten willen) open te gaan. Ik kan het ook moeilijk inschatten in hoeverre dit voor ons concurrentie oplevert als de supermarkten wel opengaan. Onze klanten kiezen bewust voor ons product en zullen naar onze winkel blijven komen'.

Berend Heemskerk van 't Vaatje laat ook direct weten zijn slijterij niet op zondag te openen. 'Ik ben 65 jaar en onze dochter neemt de zaak op termijn over. Ik weet natuurlijk niet wat zij over een aantal jaar gaat doen. Kleine ondernemers werken al 6 of 7 dagen in de week. Afgezien van de gevoeligheid van de zondagsrust, is het gewoon goed om een dag per week vrij te zijn', meent Heemskerk.

Slager Bas Bekooij, ook met zijn winkel in het Remisekoopcentrum gevestigd, noemt het beleid van de gemeente Katwijk op dit terrein erg soft. 'Ik snap wel dat supermarkten en andere ketens hier tegen in gaan'. Zelf voegt hij er direct aan toe dat zijn winkel op zondag dicht blijft. 'Afgelopen zomer verzorgde ik op zondag een barbecue voor een cliënt, en was daarbij vergeten stokbrood te bestellen. Noodgedwongen ben ik dit in een supermarkt in Noordwijk gaan halen. Ik verbaasde me er over hoeveel Rijnsburgers hier hun boodschappen aan het doen waren. Ik vind het goed om een dag rust in de week te hebben. Als kleine ondernemer-winkelier moet je uitgaan van je eigen kracht. Als je een goed product levert, blijven de mensen echt wel komen. Misschien praat ik over tien jaar anders, maar zo kijk ik er nu tegenaan.