Zorgverleners werken samen in de wijk

Zorggroep n Katwijk. We horen steeds vaker dat de zorg duurder wordt.

We zien ook een toenemend aantal chronisch zieken onder andere als gevolg van onze leefstijl zoals onvoldoende bewegen, roken, drinken en ongezonde voeding met als gevolg hart- en vaatziekten, longziekten en suikerziekte. Daarnaast neemt het aantal ouderen snel toe, de babyboomers bereiken de pensioenleeftijd en de kans op kwetsbaarheid neemt toe.

Een oplossing om de kosten te drukken is natuurlijk om langer thuis te blijven wonen en met hulp van zorgverleners, familie, en mantelzorgers thuis zorg te ontvangen in de wijk waar men woont.

De cliënt of patiënt staat hierin centraal. De cliënt wordt omgeven door verschillende netwerken. Ten eerste het eigen sociale netwerk van familie, buren, mantelzorgers, vrijwilligers etc. Het sociale netwerk wordt aangevuld door organisaties zoals het Welzijnskwartier en de sociale ondersteuningsteams van de gemeente. Ten tweede hebben we het medische netwerk, de huisarts met praktijkondersteuners en assistenten maar ook apothekers, fysiotherapeuten, diëtisten en praktijkondersteuners voor de geestelijke gezondheidszorg. Dit is de eerste lijn en de samenwerking van zorgverleners in de Zorggroep Katwijk. Daarnaast hebben we de thuiszorg en wijkverpleging die bij de cliënt thuis komen en de nodige zorg ter plaatse leveren. Deze netwerken dienen nauw met elkaar samen te werken om de cliënt een totaal oplossing te bieden. Het goede nieuws is dat in Katwijk deze partijen nauw samen werken en met elkaar overleggen waar het nodig is. Ook de cliënt zelf of zijn mantelzorger kan in deze communicatie betrokken worden.

Voor de dagelijkse gang van zaken wordt veelal op een veilige manier naar elkaar verwezen of via beveiligde email gegevens uitgewisseld of wordt rond een patient een overleg georganiseerd om op die manier de zorg goed af te stemmen.

Goede samenwerking in de wijk maakt het mogelijk de zorg te verbeteren en om de zorgverlening zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen.