Tijdens Kom in de Kas 2010 had Eberhard van der Laan de eer om een lelie van Ravensbergen Lilies of Life te dopen. (Foto: Archief).
Tijdens Kom in de Kas 2010 had Eberhard van der Laan de eer om een lelie van Ravensbergen Lilies of Life te dopen. (Foto: Archief). Foto: archief

In Memoriam

Afscheid n De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is vorige week donderdagavond op 62-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek.

Volgens zijn woordvoerder is hij 'thuis, in alle rust' overleden. Sinds de bekendmaking van zijn ziekte ontving de burgemeester veel steunbetuigingen van Amsterdammers. Op 19 september stonden duizenden mensen bij zijn ambtswoning aan de Herengracht om Van der Laan met applaus te eren en hem toe te zingen.

Van der Laan werd in 1955 in Leiden geboren en groeide op in Rijnsburg, in een gereformeerd gezin met zes kinderen, van wie hij de jongste was. Zijn vader was huisarts en namens de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) lid van de gemeenteraad van Rijnsburg. De ouders van Van der Laan zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet en boden onderdak aan Joodse onderduikers. In het boekje 'In antwoord op je vragen' uit 1983 geeft moeder Van der Laan-Boelens antwoord op de vragen die haar zoon over de verzetstijd had.

Warm hart voor Rijnsburg

Van der Laan volgde het basisonderwijs op de Julianaschool in Rijnsburg en middelbaar onderwijs aan het protestantse Christelijk Lyceum dr. W.A. Visser 't Hooft in Leiden. Hij studeerde in 1983 op 28-jarige leeftijd cum laude af in de rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van der Laan begon zijn politieke carrière als assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer (PvdA). Van 1990 tot 1998 was Van der Laan namens de PvdA lid van de Amsterdamse gemeenteraad, waarin hij vanaf oktober 1993 fractievoorzitter was.

Van der Laan was sinds 2010 burgemeester van Amsterdam en was bijzonder geliefd. 'Als burgemeester combineerde hij menselijkheid met daadkracht', laat de gemeente Amsterdam weten.

Eberhard van der Laan kwam nog regelmatig in Rijnsburg. Uiteraard voor familiebezoek maar ook voor officiële handelingen. In 2010 mocht hij 'Kom in de Kas' in Rijnsburg openen. 'Toen ik de Kloosterschuurlaan opreed moest ik terugdenken aan de verhalen van mijn vader over de oorlog. Bij de familie Van Tilburg konden mensen van het verzet altijd onderduikers kwijt. Ook moet ik bekennen dat ik in deze omgeving, toen ik een jaar of 14 was, mijn eerste kilometers op een motor heb gereden', liet hij toen weten. Hij vertelde toen ook dat hij Rijnsburg kent als een eerlijk dorp, met hard werkende mensen, die eerlijk zijn en trouw, maar waar ook armoede was. 'Zo is mijn vader als huisarts bij heel wat bevallingen geweest. Soms kon de rekening niet betaald worden. Het is gebeurd dat 20 jaar na een bevalling een dorpsgenoot kwam aanrijden in een te dikke Mercedes en alsnog de rekening van toen betaalde'. Een jaar later opende hij de LijnrijdensBeurs in Flora Holland en in 2014 mocht Van der Laan de FlowerParade Rijnsburg openen.

Rijnsburger Dick Oudwater had zes jaar geleden voor RTV Katwijk een bijzonder mooi en oprecht interview met Van der Laan. Dit gesprek is via Youtube terug te luisteren.

Ook Agnes Korrebrits- van Egmond had in december vorig jaar een bijzondere ontmoeting met de burgemeester van Amsterdam. In de hoofdstad mocht zij haar boek over de Rijnsburgse Bijnamen, waarin Eberhard van der Laan het voorwoord heeft geschreven, aan hem overhandigen. Op de vraag of zij een foto voor De Rijnsburger mocht maken liet hij weten 'Prima, maar daarbij ook wel de groeten van mij aan de Rijnsburgers'.

Morgen, vrijdag 13 oktober, kan men tussen 10.00 en 20.00 uur in het Concertgebouw afscheid nemen van burgemeester Van der Laan. Zaterdag vindt er, eveneens in het Concertgebouw, een herdenkingsdienst plaats voor genodigden, waarna de begrafenis volgt in besloten kring.


College bezoekt Valkenburg

Vervolg n voorpagina.

Een bewoonster in de wijk 't Joght ondervond veel last van overhangend groen in een aantal tuinen. 'Je moet bukken of er omheen lopen', was haar ervaring. Hoe dit op te lossen is nog een onbeantwoorde vraag. Het is hinderlijk maar veel gevaarlijker is het groen in de tuin van een woning aan de Katwijkerweg/hoek Joghtlaan. 'Als je linksaf naar Katwijk wil is het totaal onoverzichtelijk en daar zou ik graag zien dat daar een spiegel wordt geplaatst', was het uitdrukkelijke verzoek van een bewoner van de Borculo. Hij ergerde zich ook aan de manier waarop het gras wordt gemaaid en toonde foto's met diepe sporen in de grasstroken in de Boomvalk en de Torenvalk. Bovendien blijven de grasresten op de stoepen liggen. De heer Jos van Oosten woont nu zeven jaar in 't Duyrak en ziet dat er na hevige regen het oppervlaktewater steeds moeilijker wegstroomt. 'Hierdoor ontstaan er steeds meer gleuven tussen de straatklinkers', gaf hij wethouder Krijn van der Spijk te kennen. 'Het is in ieder geval een aandachtspunt', beloofde Van der Spijk. Sommige zaken zijn simpel op te lossen, andere problemen vragen meer tijd en aandacht.
Zie ook www.allesoverkatwijk.nl

Dit probleem doet zich ook voor op het Marinus Postplein. De groenvoorziening rondom het oorlogskerkhof ziet er niet uit. 'Maar er worden nieuwe coniferen geplant', werd aan twee dames uit de directe omgeving toegezegd. Op de algemene begraafplaats is het een doorn in het oog dat er gieters in de muur met vakken voor urnen staan. Of deze ook niet met glas afgedekt kunnen worden was de wens van een buurtbewoonster. Het fietspad langs de Tjalmaweg ter hoogte van Duinzicht wordt ten onrechte door scooters gebruikt en levert gevaar op voor wandelaars. Ook loslopende honden daar is een bron van ergernis en er werd om meer handhaving gevraagd. Het is een greep uit de punten die de revue passeerden tijdens deze bijeenkomst. Sommige zaken zijn simpel op te lossen, andere problemen vragen meer tijd en aandacht als ze op termijn al op te lossen zijn.