Nieuw standplaatsenbeleid

Beleid n Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het concept standplaatsenbeleid 2017.

Het huidige 'Beleid inzake standplaatsen, venten en snuffelmarkten' uit 2007 is herzien en vereenvoudigd. Het nieuwe standplaatsenbeleid is in lijn gebracht met de Retailvisie Leidse regio 2025.

In het standplaatsenbeleid is gekozen voor het toestaan van één permanente standplaats in de aangewezen recreatieve en boodschappenwinkelgebieden uit de hoofdstructuur van de Retailvisie. Bestaande rechten op andere locaties blijven behouden. Hiervoor geldt wel een zogenaamd 'uitsterfbeleid'. Het beleid voor venten en snuffelmarkten is komen te vervallen, omdat de vergunningsplicht voor venten is vervallen en er door het zeer geringe aantal snuffelmarkten geen behoefte meer is aan beleid hiervoor.

Beoordeling aanvraag

Bij de beoordeling van een aanvraag om standplaatsvergunning op een locatie die niet is opgenomen in het standplaatsenbeleid, kan een verzoek niet worden afgewezen door slechts te verwijzen naar dit beleid. Bij elke individuele aanvraag moet worden beoordeeld of er redenen zijn af te wijken van dit beleid (hardheidsclausule). Vergunningen worden verleend voor een periode van 5 jaar.

Het concept Standplaatsenbeleid 2017 ligt gedurende zes weken, van 2 oktober tot 13 november ter inzage op het gemeentehuis. Hierna wordt het Standplaatsenbeleid 2017, met daarin verwerkt de eventueel ingediende zienswijzen, in definitieve vorm aangeboden aan het college.


Subsidie voor energie-adviezen

Duurzaam n Is uw woning energiezuinig? Wilt u graag maatregelen nemen om uw huis te verduurzamen en daarmee geld te besparen?

Maar weet u niet waar te beginnen? Dan is een energiescan van uw woning iets voor u. De gemeente betaalt hieraan mee. Een energiescan geeft in één oogopslag aan waar in de woning de meeste besparingen zijn te vinden. Ook geeft het advies aan wat de globale kosten en terugverdientijden van de maatregelen zijn. Op die manier kunt u eenvoudig bepalen welke maatregelen u wilt nemen. Voorbeelden hiervan zijn: het plaatsen van zonnepanelen, dak-, muur- en vloerisolatie, maar ook het vervangen van gloeilampen voor ledlampen.
Deze subsidie is beschikbaar gesteld om het uitvoeren van energiebesparende maatregelen in bestaande woningen te stimuleren.

Voor deze subsidie gelden de volgende voorwaarden:

U bent eigenaar van een woning die vóór 1990 gebouwd is. U gaat niet vervangend bouwen of ver(nieuw)bouwen. In het advies worden geen maatregelen voorgesteld die al verplicht zijn vanwege het Bouwbesluit. U ontvangt €150 subsidie op het advies en €150 extra subsidie wanneer u ook maatregelen uit het advies heeft laten uitvoeren. Voor meer informatie: www.katwijk.nl/duurzaamheidsfonds of telefonisch: 071-4065000.