Illustratie van de energie neutrale woningen in de Petr. van Saxentraat.
Illustratie van de energie neutrale woningen in de Petr. van Saxentraat. Foto: pr

Zeer energiezuinige woningen

Wel worden er zonnepanelen geplaatst en krijgt elke woning een warmtepomp.
Middels buizen die 100 tot 150 meter de grond ingaan wordt warmte uit de grond gehaald. De douches in de woningen worden voorzien van warmteterugwinning. De warmte van wegstromend douchewater blijft niet langer onbenut. Het koude water kan weer worden opgewarmd.

Ook het ventilatiesysteem in de woningen werkt op basis van wtw.

Groene schutting

Dunavie wil de omgeving van de nieuwe woningen vooral groen inrichten. Naast de bomen en struiken is het idee om tegen de schuttingen van de woningen van de Burg. Meijboomstraat (die aan het nieuwbouwplan grenzen) een groene schutting te plaatsen. Een ijzer hekwerk welke begroeid gaat worden met hedera. Ook biedt Dunavie de mogelijkheid aan deze bewoners van de Burg. Meijboomstraat om een achteringang te creƫren.

Dunavie gaat er bij deze plannen vanuit dat de bewoners wel de schutting gaan onderhouden door de beplanting regelmatig te snoeien. Dit alles wierp de nodige vragen op bij de betrokken bewoners. 'Dus u gaat een schutting voor een bestaande schutting plaatsen. Dat gaat hem niet worden'. 'U wilt toch een groene uitstraling. Ik heb geen groene vingers en ik zit niet te wachten op extra werkt', waren zo maar een paar reacties.

Bewoners die graag een uitrit willen moeten geduld hebben totdat Dunavie de plannen gerealiseerd heeft. Barendse: 'Dit heeft te maken met het beleid welke de gemeente Katwijk hiervoor hanteert. Dunavie heeft nu de opdracht om deze plannen uit te voeren. Hierin kunnen we geen verzoeken van een uitrit meenemen.'

Een bewoner van de Burg. Meijboomstraat vroeg aandacht voor de wateroverlast in zijn tuin: 'De sloot die vroeger in het tussengebied aanwezig was is een half jaar geleden gedempt. Hierdoor is de structuur van de grond veranderd met als gevolg dat de achterkant van onze tuin nu zeer drassig is. Het water blijft staan'.

Peter Barendse liet de aanwezigen weten met de opmerkingen aan de slag te gaan. 'Daar komen we zeker op terug'.