Een landingsbaan op of rondom een van de vliegtuigloodsen. | Illustratie: Bosch Slabbers Landschapsarchitecten
Een landingsbaan op of rondom een van de vliegtuigloodsen. | Illustratie: Bosch Slabbers Landschapsarchitecten Foto: Bosch Slabbers Landschapsarchitecten

Drone Valley en 5.000 woningen op locatie Valkenburg

Het is heel goed mogelijk om op voormalig vliegkamp Valkenburg (Locatie Valkenburg) een Drone Valley te combineren en daar ook 5.000 woningen te bouwen zonder kwaliteitsverlies. Het is zelfs mogelijk het kwaliteitsniveau te verhogen. Nieuw onderzoek in opdracht van de gemeente heeft dat uitgewezen. De gemeente wil vaart zetten achter Unmanned Valley (UMV), want er staan grote internationale belangen op het spel.

De onderzoeken over de Locatie Valkenburg stapelen zich steeds verder op. Maar er staat dan ook wel het nodige op het spel. Het voormalige vliegkamp is sinds twee jaar in beeld als ideale locatie voor het testen van onder andere drones en alle bijbehorende soft- en hardware. Het zijn hoogwaardige techno-bedrijven, die de gemeente graag binnenhaalt voor nu en in de toekomst.

Wethouder Klaas-Jan van der Bent is vanuit de gemeente de aanjager van het project en heel enthousiast. Zeker over het laatste onderzoek onder leiding van Steven Slabbers van Bosch Slabbers Landschapsarchitecten. Een frisse blik maakte alle mogelijkheden weer eens duidelijk die de vliegkamplocatie en vooral ook het gebied er omheen bieden.

De Rijksbouwmeester zei zo'n tien jaar geleden over de locatie: 'Er komt een Vermeer op de markt'. 'Hang die dan wel in een mooie kamer', voegt de wethouder daaraan toe, verwijzend naar het rapport, dat de mogelijkheden voor met name de omgeving in beeld brengt. Van der Bent: 'De belangrijkste aanbeveling uit dat rapport is om de ontwikkeling van Locatie Valkenburg in samenhang op te pakken met de ontwikkeling van het hele gebied tussen de N206, de duinen én tussen de Oude Rijn en de noordrand Wassenaar'.

Verder maakt het rapport duidelijk dat de bouw van de eerste woningen in het noorden van de locatie, langs de Tjalmaweg, snel van start kan gaan. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), eigenaar van het vliegkamp en de grond daar omheen, bereidt dat in samenwerking met de gemeente voor.

De ontwikkeling van de huidige broedplaats voor drones is al gestart en groeit. In het rapport zijn daar tien locaties voor onderzocht en de drie meest kansrijke overgebleven. Die zijn alle drie aan de zuidwestkant van het gebied, variërend in grootte van 500x500 tot 500x1.000. Van daaruit kunnen de drones worden getest boven een open gebied en eventueel zelfs via de ongebouwde duinen richting en boven zee vliegen.

Door met woningbouw in het noorden te beginnen en de drone-industrie zich in het zuiden te laten ontwikkelen, ontstaat er tijd om de ontwikkeling van die bedrijvigheid de komende jaren nauwlettend te volgen. Is het een hype en binnen tien jaar weer grotendeels verdwenen of gaat de bedrijfstak zich steeds verder ontwikkelen. Een belangrijke vraag is ook of de hightechbedrijven zich laten verleiden om zich om het voormalig vliegkamp te vestigen. De plek lijkt ideaal met onder andere ruimtevaartcentrum ESA-Estec en Space Park in Noordwijk, TU Delft en Robovalley Delft om de hoek.

Het rapport wordt deze maand nog voorgelegd aan de gemeenteraad van Katwijk. Als die haar goedkeuring geeft over de ingezette koers, dan kan de gemeente aan de slag met de ruimtelijke procedures. Dat allemaal in goed overleg met partners als het RVB en de buren, zoals gemeente Wassenaar. 'De relatie met Wassenaar is goed', benadrukt Van der Bent. Volgens de wethouder wordt er samen nagedacht over het gebied aan de zuidkant van de bouwlocatie. Het volledige rapport en andere informatie is te lezen op www.katwijk.nl/plv