Staken voor meer dan alleen hoger salaris

Onderwijs n Het merendeel van de basisscholen in Katwijk sluit vandaag de deuren. Een vrije dag voor de leerlingen. De leerkrachten reizen af naar Den Haag voor de landelijke staking.

Op de Dag van de Leerkracht laten de basisschoolleraren van zich horen. Voor een beter salaris, maar vooral om meer geld om de werkdruk te verlagen en het lerarentekort weg te werken. De stakingsactie is uitgeroepen door verschillende onderwijsvakbonden, die onder de noemer 'het is vijf voor twaalf' het volgende eisen: 'een eerlijk salaris, het primair onderwijs wordt structureel onderbetaald, en een investering in het onderwijs voor minder werkdruk'.

In een brief van de Vereniging voor Protestants Christelijk Basisonderwijs PCBO Rijnsburg zijn de ouders van de leerlingen op de hoogte gebracht van de staking.

In juni dit jaar was er al een prikactie, waaraan ca. 5800 scholen voor (speciaal) basisonderwijs hebben meegedaan. De prikactie werd gehouden om het ministerie ervan te doordringen dat er actie ondernomen moet worden om het lerarentekort aan te pakken. Maar helaas blijft het ministerie aarzelen en zijn er nog geen maatregelen genomen.

De hoge werkdruk en de lage salarissen in het primair onderwijs hebben er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat veel leerkrachten zijn gestopt en dat er weinig nieuwe leerkrachten zijn bijgekomen. De burn-out percentages in de sector zijn de hoogste van Nederland. Dit heeft als gevolg dat Nederland kampt met een groot tekort aan leraren en de kwaliteit van het onderwijs staat onder druk.

'Ook op de scholen van de PCBO merken we dat er steeds minder leerkrachten beschikbaar zijn om (inval)werk te vervullen. Gelukkig is het nog zelden voorgekomen dat klassen naar huis werden gestuurd omdat er geen leerkracht beschikbaar was, maar op andere plekken in het land is dit wekelijks aan de orde. Uit solidariteit met die scholen, om te voorkomen dat die situatie ook voor de PCBO gaat gelden en om een krachtig signaal af te geven voor het belang van goed onderwijs doet de PCBO mee aan de staking', zo is in de brief te lezen.

De PCBO realiseert zich dat de staking problemen kan geven voor ouders om opvang voor de kinderen te regelen. Als het lerarentekort niet wordt aangepakt zal het in de toekomst kunnen gebeuren dat ouders opvang moeten regelen omdat de lessen niet door kunnen gaan. 'Wij vinden dat dit voorkomen moet worden. Kinderen verdienen het om elke schooldag les te krijgen van vakbekwame, energieke leerkrachten. Maar er zijn wel maatregelen nodig om dit te garanderen', aldus het bestuur van de PCBO.