Voor rijping van de wijn worden bonbonnes gebruikt. | Foto: pr.
Voor rijping van de wijn worden bonbonnes gebruikt. | Foto: pr. Foto: pr

We blijven ook deze wijnspinsel nog even in het zuiden van Frankrijk, de streek Roussillon. In meerdere opzichten een opmerkelijk streek.

De streek ligt tegen de Spaanse grens aan. Het landschap wordt gedomineerd door de uitlopers van de Pyreneeën. Via slingerweggetjes rijd je door het ruige landschap onder uit stekende rotsen door. Vanaf uitkijkposten, die in vroeger tijden gedomineerd werden door kloosters, is het uitzicht indrukwekkend. De inwoners zijn gericht op Spanje. De Catalaanse vlag zie je bij menig gebouw aan de gevel hangen.

We waren hier op een zondag in juli. In de havenplaats Collioure lagen oude bootjes in de haven, waar de lokale bevolking haar ontspanning zocht. Er klonk muziek van de boten en de mensen op de terrassen neuriënde zacht mee met de melodieën. Het was een heerlijk ontspannen zondag in het zuidelijkste puntje van Frankrijk.

De wijnen die hier gemaakt worden zijn meestal zoet en kennen we als dessertwijnen. Bekende wijn hiervandaan is de zogenaamde vin doux naturel Banyuls, een zoete versterkte wijn uit Banyul. Wijn waaraan alcohol is toegevoegd om de vergisting te stoppen, zodat de wijn zijn zoetheid behoudt en een hoger alcoholpercentage krijgt. Het alcoholpercentage is nog wel lager dan dat van port. Na deze procedure moet de wijn nog rijpen. Dit is een langdurig proces, bij een Grand Cru duurt dat wel 30 maanden. Voor de rijping worden houten vaten of grote glazen flessen gebruikt.

In deze zogenaamde bonbonnes, die buiten in hitte van de zon staan opgesteld, wordt het verouderingsproces versneld.

Andere bekende zoete wijnen uit de streek zijn Maury, Rivesaltes, en Muscat de Rivesaltes. De laatste is een witte wijn die geen verouderingsproces heeft ondergaan. Dit is een zeer fruitige, aromatische wijn die het best jong gedronken kan worden.

De jonge Rivesaltes is goed te combineren met frisse, zomerse desserts van citroen, aardbeien en frambozen. Ook bij een romige crème brulée is deze wijn een goede begeleider.

In deze tijd van het jaar kiezen veel lekkerbekken voor chocoladetaart of desserts met karamel. Daar kan geweldig een mooie Banyul bij gedronken worden. Maar gewoon zonder andere zoetigheid is deze wijn ook heerlijk op een herfstdag, bij het knappende vuur van de open haard.

Linda Driebergen, Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken

cursuslocatie voor wijncursussen

Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website

www.deoudekeuken.com
of zie facebookpagina


Afbeelding