Hoge nood

Sinds een tijdje horen we regelmatig discussies over genderneutraal. Afgelopen zomer hoorde ik hier voor het eerst van. In eerste instantie dacht ik dat het te maken had met de komkommertijd. Journalisten die, in de vakantieperiode, het nieuws gewoon maar verzinnen….. Niets is minder waar, want elke keer kom je dit woord wel weer tegen. Zo wil men gender neutrale toiletten. Bij veel openbare toiletten zijn er twee afdelingen: een voor mannen en een voor vrouwen.

Vaak kom je dan eerst in een ruimte waar je je handen kunt wassen en waar een aantal toiletdeuren op uitkomen. Een genderneutraal toilet heeft geen bordje, zowel mannen als vrouwen mogen die ruimte ingaan. Achter die deuren zijn normale toiletten.

Op zich ben ik daar wel voor. Dit zou ook nog wel eens de oplossing kunnen zijn voor de vaak lange wachtrijen bij de damestoiletten. Bij een concert, festival of in een theater staat voor 'de dames' altijd een lange rij. Op een of andere manier durf ik dan weer niet uit die rij te stappen om naar 'de heren' te gaan. Ik heb dit weleens gedaan, maar voel me dan toch niet zo op m'n gemak als ik het toilet uit kom en er een man staat te wachten die dan vervolgens ietwat meewarig zijn ogen opslaat naar het bordje op de wc deur……

Maar als we dan toch zo nodig genderneutraal gaan plassen, moet dit ook op straat worden toegepast. In steden zijn meer urinoirs in het straatbeeld te vinden, dan damestoiletten. Als vrouwen echt hoge nood hebben, hebben ze een probleem. Ergens achter een boom, of tussen auto's gaan hurken is dan een oplossing die ontzettend oplucht. Maar hiermee riskeer je wel een fikse boete.

Vorige week liet een rechter weten, naar aanleiding van een boete aan een Amsterdamse vrouw, dat vrouwen bij hoge nood gebruik kunnen maken van een urinoir. Inderdaad, het was een mannelijke rechter.

Want als vrouw weet je bij voorbaat dat dit niet gaat lukken. In veel steden hebben vrouwen afgelopen zaterdag uit protest geplast in urinoirs. Althans, zij hebben hiertoe een poging gedaan. Met hilarische foto's als resultaat: gehurkte dames met hun blote billen die onder het plashokje te zien waren. Ik vind deze actie van de groep Zeikwijven hilarisch. Zij hebben hiermee laten zien dat het voor vrouwen niet mogelijk is om op een nette, schone en waardige manier te plassen. Want een urinoir is toch echt ontworpen voor mannen.

Gender neutrale toiletten…. Ik ben voor. Wel met een duidelijke afspraak: dat mannen ook zittend gaan plassen.

Houdoe.