Duurzaamheid was een belangrijke afweging voor de nieuwe bushokjes.
Duurzaamheid was een belangrijke afweging voor de nieuwe bushokjes. Foto:

Gratis nieuwe duurzame bushokjes

Vervangen n De ruim zestig bushokjes (abri's) in Valkenburg, Rijnsburg en Katwijk worden binnenkort vervangen. Het contract met de huidige eigenaar loopt volgende maand af en wordt niet verlengd. De gemeente gaat in zee met een nieuwe exploitant, die de bushokjes gratis neerzet.

De gemeente heeft daarvoor gekozen, omdat die duurzame abri's levert met FSC-goedgekeurde houten banken en energiezuinige, dimbare ledverlichting.

Vroeger waren de bushokjes eigendom van de gemeente zelf. Tegenwoordig zijn bushokjes gratis, meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. 'De marktwerking rondom plaatsing van abri's is momenteel zo dat er een bedrijf is dat de abri's om niet plaatst en onderhoud pleegt. Een dergelijk bedrijf haalt de omzet en daarmee ook winst uit de exploitatie van de abri's voor reclamedoeleinden.' Deze constructie kost de gemeente dus niets, maar levert de gemeente ook geen inkomsten op. Daar staat tegenover dat het bedrijf de abri's er volgens de gemeente 'altijd netjes en verzorgd wil laten uitzien, vanwege de reclame-uiting'.

De gemeente heeft diverse leveranciers gesproken en beoordeeld, en op basis daarvan besloten een overeenkomst voor de komende tien jaar aan te gaan met het bedrijf OFN/ 2C. Duurzaamheid was een belangrijke afweging, net als dat het bedrijf de leverancier is van de provincie Zuid-Holland. 'Voor de toekomst is dit hoogstwaarschijnlijk gunstig voor onze samenwerking', laat het college weten.