Het kunstwerk markeert de nieuwe entree van Voorhout. | Foto: pr.
Het kunstwerk markeert de nieuwe entree van Voorhout. | Foto: pr. Foto: pr

Kunstwerk van Joop van Egmond siert entree Voorhout

Kunst n 'De Kus' van Rijnsburger Joop van Egmond is vorige week donderdag in Voorhout onthuld.

De Rijnsburgse kunstenaar ontwierp het kunstwerk voor de nieuwe rotonde bij de Nagelbrug in Voorhout. De rotonde moet voor een betere doorstroming van het verkeer op de N444, de Leidsevaart zorgen.

'De Kus' staat symbool voor liefde en verbinding van de dorpen Voorhout, Rijnsburg, Oegstgeest en Noordwijk.

Het roestvrijstalen kunstwerk stelt vier naar elkaar gerichte menselijke hoofden voor die elkaar kussen. De kus is geplaatst op de kade van de oude, intussen afgebroken, boerderij Oostdam en is inclusief granieten sokkel 4,5 meter hoog. Inclusief sokkel weegt het kunstwerk meer dan 1000 kilo. Het geheel is op een paal gezet die vier meter boven het wateroppervlak uitsteekt, zodat alles boven de reling van de nieuwe brug uitkomt en zo goed te zien is vanuit alle richtingen.

Van Egmond hoopt dat het kunstwerk de buurplaatsen met elkaar zal verbinden. "Laat het symbool staan voor de vriendschap tussen mensen en een verbinding zijn tussen de buurtgemeentes Voorhout, Oegstgeest, Noordwijk en Rijnsburg", aldus de kunstenaar. "Dat ook elke weggebruiker die deze plek passeert kan zeggen: dankzij de nieuwe turborotonde bij De Kus, is eindelijk die ellendige file verleden tijd. Dat is een dikke kus waard!"

Het kunstwerk markeert de nieuwe entree van Voorhout. Die entree is door de aanleg van een rotonde ingrijpend veranderd.

Initiatief

Het beeld is een initiatief van de Rotary Club Voorhout. Voor het initiatief was een bedrag van 8.500 euro nodig. Met een crowfundingsactie en fondsen heeft de Rotary Club het bedrag voor het kunstwerk bij elkaar gekregen.