Bewoners Zanderij maken kennis met toekomstige buren. | Foto: pr.
Bewoners Zanderij maken kennis met toekomstige buren. | Foto: pr. Foto: Gemeente Katwijk

n Puzzelstukjes Duinvallei vallen in elkaar

Initiatieven n 'Erg spannend', noemt projectleider Kees Kaptein de fase waarin het project Duinvallei nu zit. Het kostte een hoop gepuzzel, maar de tien initiatieven die zijn uitverkoren om zich te vestigen in de Duinvallei hebben allemaal een eigen plekje gevonden.

De initiatieven presenteerden hun plek en plannen vorige week woensdag aan bewoners in de Zanderij. Die bewoners waren vooral benieuwd naar de exacte plannen van de Oranjevereniging die het grootste stuk grond inneemt in het gebied. Het plan 'Muziek en Sport' van de oranjevereniging roept nog wat vragen op bij enkele omwonenden die zich vooral zorgen maken over geluidsoverlast en de momenten waarop dat geluid geproduceerd gaat worden. De vereniging was echter afwezig en 'op vakantie'.

Bewoners konden wel een kijkje nemen bij de plannen van de Groene Vallei, Full Body Gym, de Energietuin, Tuindersleven, de Kleine Duinvallei, Tiny Houses, de Stadsboerin en de Bijenkast.

Die initiatieven vielen bij de meeste bewoners in de smaak. 'Nu wordt het interessant om in dat gebied te gaan wandelen', reageert een van hen. Een moeder uit de buurt is vooral blij met de Groene Vallei waar het Katwijkse bedrijf de Kievit biologische groente wil verbouwen. 'Het is fantastisch voor mijn dochter dat ze daar wat kan leren.'

De Kievit wil daar ook zijn groente verkopen zodat bewoners daar altijd terecht kunnen voor vers en biologisch eten en dat valt in de smaak. 'In de supermarkt moet je maar afwachten of het echt biologisch is. Straks weet je het zeker en kan je het ook nog eens van dichtbij meemaken', reageert een buurtbewoner enthousiast.

Enthousiasme was er ook bij de Kleine Duinvallei, die studio's met een gezamenlijke huiskamer wil bouwen voor jongeren. 'We hadden vanavond veel ophef en weerstand verwacht', reageert initiatiefnemer Marc Hoekstra. 'Bewoners waren eigenlijk vooral benieuwd hoe we de verbinding gaan maken met de bewoners en de gezamenlijke huiskamer.'

Toch waren er ook zorgen. Zo werd er aandacht gevraagd voor looppaden, het parkeren en hopen hondenbezitters op een uitlaatplek die er nu nog niet is. Daarnaast werd de mogelijkheid van vandalisme besproken. Het zijn vraagstukken die de initiatiefnemers nog met elkaar willen bespreken.

De verdeling van de Duinvallei is wel uitgebreid besproken en heeft geleid tot een plattegrond. Bij die indeling is geprobeerd een levendige mix te maken met ruimte groei en uitbreiding. Daarnaast vond de organisatie het belangrijk dat de Duinvallei zijn open en groene karakter behoudt.

Na een hoop duw-, stoei- en trekwerk staan in het zuidelijke deel van het terrein de Tiny Houses, Zanderijtuinders, de Stadsboerin, Duinspeeltuin en de Bijenstal.

Het grootste gedeelte in het midden van de Duinvallei is voor de Oranjevereniging voor muziek en sport met aan de westelijke zijde nog een stuk voor de Stadsboerin. In het noorden komen de projecten van de Groene Vallei, de Kleine Duinvallei en de Full Body Gym.

Deze maand wordt de omgevingsvergunning voor ieder project aangevraagd. Eind september kunnen volgens Kaptein 'misschien' de eerste initiatieven dan al aan de uitvoering beginnen. De projectleider hoopt dat de gehele Duinvallei in februari of maart opgeleverd wordt.