Het museum van het Genootschap Oud Rijnsburg. | Foto: pr.
Het museum van het Genootschap Oud Rijnsburg. | Foto: pr. Foto: pr

Knallende opening Open Monumentendag

Sfeer n De Open Monumentendag dreigde aanvankelijk letterlijk en figuurlijk in het water te vallen maar de weergoden bedachten zich gelukkig bijtijds.

Het thema van dit jaar was 'Boeren, burgers en buitenlui'. In Katwijk aan de Rijn was hier perfect op ingespeeld tijdens de officiële opening op de Roskamburg. Kosten nog moeite waren gespaard om een oud Hollands gezelschap met een eeuwenoud kanon voor de openingsceremonie te arrangeren. Op de Turfmarkt waren er kraampjes met nostalgische koopwaar, figuranten in oer kledij met hun vuren en waanden de bezoekers zich even terug in de tijd.

Reuze knal

In het programma stond vermeld dat burgemeester Cornelis Visser de dag zou openen door het kanon af te schieten. Hij hield een toespraak waarin hij te kennen gaf ook erg geïnteresseerd te zijn in cultuur en historie en dat hieraan in zijn nieuwe gemeente bepaald geen gebrek is.

Ondertussen laadde de kanonnier het oude oorlogswapen. De burgemeester, glimlachend naar de aanwezigen: 'Jammer voor jullie maar ik waag me er toch niet aan. Dat laat ik aan de deskundige over'. De 'deskundige' ontstak met enige moeite de lont en waarschuwde de omstanders. 'Oren dicht want het wordt een reuze knal'. Geen woord teveel gezegd want de klap moet in de hele gemeente te horen zijn geweest.

Het werd ideaal weer om de verschillende monumenten te bezoeken. Zoals de boerderij van Van Leeuwen in Valkenburg en de Toren aan het Castellumplein. Via de oude pont kon men worden overgezet naar Rijnsburg en vice versa. Een van de stops in Rijnsburg was bij De Laatste Eer. Bezoekers konden hier, naast de historie, ook kennisnemen van het heden en de toekomst van het uitvaartwezen. Behalve een oude boerenkar van stalhouderij Haasnoot, waarop vroeger ook overledenen werden vervoerd, stond er de allernieuwste helemaal elektrisch aangedreven Tesla rouwauto, die uniek is in de wereld. In het museum van het Genootschap Oud Rijnsburg vertelden medewerkers over de historie van het bloemendorp, om de bezoekers vervolgens te verwijzen naar de Grote kerk, om eventueel de toren te beklimmen. Of een bezoek te brengen aan het mausoleum.

Met de historische pont werden de bezoekers van Open Monumentendag overgezet. | Foto: pr.
Afbeelding