Met elkaar kunnen we het strand schoon houden. | Foto: pr.
Met elkaar kunnen we het strand schoon houden. | Foto: pr. Foto: pr

Katwijk: Schoonste drukke strand

Score n De Schoonste Stranden-verkiezing werd dit jaar voor de vijftiende keer gehouden. Inspecties door de ANWB en stemmen van het publiek bepalen de scores.

Wethouder Jacco Knape: 'Ons doel was om dit jaar hoger te eindigen. Dat is gelukt. Door de inzet van vrijwilligers, strandexploitanten, bezoekers, organisaties en ondernemers heeft Katwijk de eerste plaats behaald in de categorie 'Schoonste drukke strand van Nederland''.

'Katwijk staat nu op de 15de plaats in de lijst van alle badplaatsen. We zijn daarmee 11 plaatsen gestegen. Ik ben trots op deze prijs. Het Katwijkse strand wordt elk jaar een stukje schoner.'

Afvalzakjes en zakasbakje

Op een schoon strand geniet je extra. Daarom probeert de gemeente zo veel mogelijk mensen te motiveren om ons strand schoon te maken én te houden. Bij elk strandpaviljoen zijn strandafvalzakjes en zakasbakjes te verkrijgen. Katwijk zet ook 'beachbusters' in die op ludieke wijze strandgangers vragen het strand netjes achter te laten.

Dit jaar kwam ook de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee weer langs Katwijk. In ruim twee weken tijd maakten zij de hele Noordzeekust - van Cadzand tot en met Schiermonnikoog – afvalvrij met ruim 2.700 vrijwilligers. In Katwijk hielpen 50 vrijwilligers mee. Langs de hele kust werd maar liefst 14.929 kilo afval op de stranden verzameld. Het grootste deel bestaat uit plastic afval.

Grondstofjutten is inmiddels een begrip in Katwijk. Wie zwerfafval wil opruimen kan hiervoor een tas lenen bij één van de deelnemende strandpaviljoens. Leuk om ook met kinderen te doen. De beloning na inlevering van een volle tas is een ijsje of een kop koffie. Dit jaar hebben naar schatting wekelijks zo'n 100 enthousiaste grondstofjutters zwerfafval verzameld op het Katwijkse strand.

Volgens de organisatie achter de Schoonste Stranden verkiezing zijn onze stranden de afgelopen tien jaar twee keer zo druk geworden. Maar onze stranden zijn ten opzichte van tien jaar geleden niet viezer geworden, maar twee keer zo schoon. Toch is er volgens de strandinspecteurs van de ANWB nog wel werk aan de winkel. Het viel op dat er veel sigarettenpeuken op de stranden liggen.

Op het Katwijkse strand is dit jaar een proef gedaan met een nieuwe wegwerpstrandasbak, waarin bezoekers hun peuken makkelijk kwijt konden. Aan het einde van de stranddag kan de papierenasbak zo de afvalbak in. Zowel de gemeente en bezoekers waren positief over de proef.

Jutbakken

Na de zomer kan iedereen die het Katwijkse strand bezoekt, blijven meehelpen om het strand schoon te houden. Het verzamelde afval kan na afloop zo de jutbakken in die vanaf half september weer op het strand staan bij de strandpaviljoens: Strandhuys Katwijk, Het Strand, Zee en Zon, Surf en Beach, De Watering, Willy Noord.

Knape: 'Samen houden we het Katwijkse strand schoon'.