Artist impression vanaf Duinzicht Valkenburg. Foto: NEXT architects.
Artist impression vanaf Duinzicht Valkenburg. Foto: NEXT architects. Foto: NEXT architects

Kwaliteitskaders voor verbrede Tjalmaweg

n Plan tot 19 oktober ter inzage * Dinsdag 19 september inloopavond van 19.00 tot 21.00 uur

Provincie n Zuid-Holland heeft in samenwerking met gemeente Katwijk een Esthetisch Programma van Eisen (EPvE) opgesteld voor de inpassing van de RijnlandRoute op het tracédeel binnen de gemeente: het deel N206 Ir. G. Tjalmaweg. Het EPvE is een belangrijk document bij de aanleg van de RijnlandRoute. Het is een kwaliteitskader waarin afspraken gemaakt worden over de esthetische aspecten van de inpassing, zoals bijvoorbeeld vormgeving, materiaalgebruik, groen en verlichting.

Het concept-plan is voor de zomer met het college, de omgeving en de gemeenteraad besproken. Op basis van de reacties die uit deze besprekingen naar voren zijn gekomen, heeft de provincie het plan verder uitgewerkt en aangescherpt. Nu is het aan de gemeente om het EPvE vast te stellen als aanvulling op het welstandsbeleid.

Uitwerking EPvE

De plek waar de RijnlandRoute komt te liggen is in planologische plannen vastgelegd. De gemeente werkt weliswaar de visie voor regionale bereikbaarheid verder uit, maar totdat duidelijkheid is over de kansen en mogelijkheden hiervan, gaat de voorbereiding van de RijnlandRoute binnen Katwijk gewoon door. In het EPvE worden afspraken over de eenheid in het ontwerp, de kwaliteit en de uitstraling voor het hele tracé vastgelegd.

Het EPvE is een van de documenten waarop aannemers hun offerte baseren tijdens de aanbesteding. Ook wordt het tijdens de realisatie als toetsing gebruikt. De reacties die zowel vanuit de gemeente als de bewoners op de eerdere conceptversie zijn gekomen, zijn voor een deel in het plan verwerkt.

Voor de aandachtspunten die niet zijn opgenomen in het definitieve plan, gaat de gemeente enerzijds het gesprek aan met de provincie, en anderzijds wordt bekeken of deze punten los van het EPvE aan het gemeentelijk welstandsbeleid kunnen worden toegevoegd.

Noordelijke parkzone

Positief is dat de inrichting van de noordelijke parkzone – dit is de groenstrook tussen de Tjalmaweg en de woningen van Valkenburg – nu meegenomen wordt in het plan. Binnen de beschikbare ruimte voor deze zone wordt een mooi plan gemaakt voor een parkachtige inrichting met boomgroepen en wandelpaden. Ook wordt het huidige fietspad opgewaardeerd tot snelfietsroute.

Ter visie

Het college van burgemeester en wethouders heeft eind augustus kennis genomen van de definitieve versie van het EPvE Tjalmaweg. Het plan ligt van 8 september tot en met 19 oktober ter visie. Tijdens deze periode kan iedereen het plan bekijken bij de publieksbalie van het gemeentehuis of digitaal via www.katwijk.nl/rijnlandroute en eventueel een zienswijze op het plan indienen.

Inloopavond

De gemeente en de provincie organiseren op dinsdag 19 september tussen 19.00 en 21.00 uur een inloopavond over het Esthetisch Programma van Eisen voor de Tjalmaweg. Iedereen is welkom in het gemeentehuis voor vragen of een nadere toelichting op het plan. Ook kan het plan voor de noordelijke parkzone bekeken worden.

Vervolg

De gemeenteraad van Katwijk moet het EPvE uiteindelijk vaststellen als aanvulling op de Welstandsnota Katwijk 2012. De Stadsbouwmeester kan vergunningaanvragen voor de RijnlandRoute dan aan dit beleid toetsten.

In het najaar legt het college het plan inclusief de eventueel ontvangen zienswijzen en een bestuurlijke reactie voor aan de gemeenteraad.

Ook geeft het college een advies over welke eisen en wensen van de gemeente, die in deze versie van het EPvE nog niet zijn opgenomen, in ieder geval moeten worden toegevoegd aan het welstandsbeleid. Over het proces van vaststelling van het EPvE worden op dat moment nadere afspraken gemaakt met de provincie.


Ringsteken als aftrap voor de Mart

Ringrijden n Het paardenmarktcomité gaf afgelopen zaterdag de hippische aftrap voor de festiviteiten rond de 1073e editie van Neerlands Oudste Paardenmarkt met de traditionele ringrijderij in de Marinus Poststraat.

Gelukkig klaarde het weer 's middags op en genoot het publiek langs de kant van een mooie wedstrijd. De strijd ging tussen vier paarden- en 8 ponycombinaties.

Winnaars

Op de foto ziet u Hidde en Marijn Imthorn uit Valkenburg met mede-steker Willemijn in actie, samen met pony Tooske.

Bij de paarden is de winnaar geworden: familie van Eijsden uit Lisse, met menner Daan en steker Mariska met King. Bij de pony's werd er om drie prijzen gestreden. De eer bleef in Valkenburg, want de 1e prijs was voor Esmée Wansink en Sheryl van Beelen met Ghoast uit Valkenburg. De 2e prijs ging naar: Michelle Lens en Fleur de Best met Ramira, 34 jaar oud, uit Katwijk, terwijl Victoria en Maria Semler met Roos uit Katwijk de derde prijs in ontvangst namen. Burgemeester Cornelis Visser had de eer de prijzen uit te reiken.

|Foto: Erno van Dijk.

Afbeelding