Omdat inwoners onder de 35 jaar veel meer actief zijn via social media, gaat de gemeente meer whatsappen. | Foto: CvdS.
Omdat inwoners onder de 35 jaar veel meer actief zijn via social media, gaat de gemeente meer whatsappen. | Foto: CvdS. Foto:

Gemeente gaat whatsappen

n Bewoners willen meer transparantie

Contact n De gemeente krijgt een 6,8 voor de gemeentelijke communicatie. Dat is hoger dan onderzoeken in vergelijkbare gemeenten. Over de vindbaarheid van informatie en de informatieverstrekking zijn inwoners zeer tevreden. Het luisteren naar inwoners kan wel beter. Net als het moment van communiceren. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente begin dit jaar heeft gehouden.

In totaal zijn voor het communicatie-onderzoek 1.800 inwoners aangeschreven. Daarvan hebben er 361 meegedaan. 'Dit is een respons van 20%. Dit is voldoende om betrouwbare uitspraken te kunnen doen', staat in het rapport van I&O Research.

Van de 361 die gereageerd hebben, is 69 jonger dan 35 jaar, 87 zijn tussen de 35 en 50 jaar, 72 tussen de 50 en 65 jaar en 133 zijn 65plus. Het aantal vrouwen dat heeft gereageerd is met 191 hoger dan het aantal mannen (170).

De respondenten werden onder meer gevraagd een oordeel te geven over de gemeentelijke website, gemeentepagina in de lokale bladen, de gemeentegids en het mediagebruik.

Luisteren

'Dit onderzoek geeft meer inzicht in de wensen en behoeften van onze inwoners. Inwoners die de enquête hebben ingevuld, vragen om transparantie en een open houding. Dit past bij de participatieve weg die de gemeente Katwijk is ingeslagen. Aan ons de taak een goede wisselwerking te creëren tussen informatie verkrijgen en informatie teruggeven. We pakken dit op in de hele organisatie. Communicatie en samenwerking staan hierbij centraal', aldus burgemeester Cornelis Visser.

Een van de wensen van de respondenten is, dat de gemeente beter naar haar inwoners luistert.

Aan de andere kant is slechts 9 procent van de respondenten bereid om te helpen bij het uitwerken van gemeentelijk beleid. Veertig procent wil wel persoonlijk benaderd worden, als het gaat om zaken in hun wijk of buurt.

Naar aanleiding van het onderzoek gaat de gemeente de komende tijd allerlei verbeteringen doorvoeren. Omdat jongere inwoners (onder de 35 jaar) veel meer actief zijn via social media, gaat de gemeente meer whatsappen.

Begrijpelijk

'Naast de huidige vier kanalen balie, telefoon, post en internet (website en social media) kunnen inwoners ook (dienstverlenings)vragen stellen via whatsapp', stelt de gemeente in een persbericht.

De gemeentelijke nieuwsbrief wordt in een nieuw jasje gestoken, waardoor straks ook op thema of per gebied informatie kan worden verstrekt. In communicatie-uitingen wordt waar mogelijk meer gebruik gemaakt van film en bewegend beeld.

De website, gemeentepagina (onder meer in deze krant) en gemeentegids worden gewaardeerd en goed beoordeeld. Bezoekers van de website zijn tevreden over de begrijpelijkheid van de teksten en het nut van de informatie. Dit geldt ook voor lezers van de gemeentepagina. Hier wordt ook de vindbaarheid van de informatie positief beoordeeld.

Ongeveer de helft van de inwoners heeft recent de gemeentegids bekeken. Ook hier is de begrijpelijkheid van teksten, het taalgebruik en de leesbaarheid naar tevredenheid. De actualiteit en compleetheid van de gemeentegids kan beter.

De website, gemeentegids en gemeentepagina worden de komende tijd eveneens verbeterd.

'Door het gesprek aan te gaan met inwoners en wijkraden hopen we de wens van de inwoner nog beter in beeld te krijgen en zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de mogelijkheden. Hierbij wordt, vooruitlopend op de invoering van de omgevingswet, onderzocht welke mogelijkheden er zijn naar wens op wijk-, straat- of perceelniveau informatie aan te bieden. Ook wordt goed bekeken of en hoe een verschuiving naar online communicatie mogelijk is.'

Om burgers (nog meer) te betrekken bij lokale politiek volgt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een campagne om kiezers naar de stembus te trekken.